Enemmistö kannattaa kotimaista turkiskasvatusta – luonnonmukaisilla vaatemateriaaleilla suuri kysyntä

14.5.2019
Enemmistö suomalaista (53 %) kannattaa kotimaista, sertifioitua turkiseläinkasvatusta. Tulos ilmenee ProFurin Taloustutkimukselta tilaamasta tuoreesta väestökyselystä. Kyselyn mukaan luonnonmukaisilla vaatemateriaaleilla on erittäin suuri (93 %:n) hyväksyntä. Tuotantoeläintiloille tehtäviin salakuvausiskuihin suhtautuu taas kielteisesti 81%:a kyselyyn vastanneista.
”Olemme tyytyväisiä, että suomalaisella turkiselinkeinolla on enemmistön hyväksyntä ja tuki. Kannatus osoittaa, että ihmiset ovat perehtyneet asioihin ja ilmaisevat mielipiteensä aidosti. Aiomme kasvattaa suomalaisen turkiskasvatuksen hyväksynnän väestökyselyissä 80 % tasolle vuoteen 2025 mennessä. Tämä vaatii pitkäjänteistä ja vastuullista eläinten kasvatusta ja sitä, että kerromme työstämme jatkuvasti ulospäin”, sanoo ProFurin viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen.
 
Huhti-toukokuun vaiheessa tehdyssä kyselyssä kotimaiseen sertifioituun turkiskasvatukseen suhtautui erittäin tai melko myönteisesti 53 % vastanneista. Tulos on sama kuin Taloustutkimuksen ProFurin toimeksiannosta keväällä 2018 tekemässä väestökyselyssä. 
 
Kysyimme mielipiteitä myös luonnonmateriaalien käytöstä vaatetuksessa sekä tuotantoeläintiloille tehtävistä salakuvausiskuista, jotka haittaavat eläimiä ja vääristävät mielikuvaa tuotantoeläinaloista - turkiskasvatus mukaan lukien.
 
93 % vastanneista suhtautui erittäin tai melko myönteisesti luonnonmateriaalien käyttöön vaatetuksessa. 81 % vastanneista taas suhtautuu erittäin tai melko kielteisesti salakuvauksiin.
 
”Luonnonmateriaalien kannatus kertoo, että ihmiset haluavat tehdä vastuullisia ja kestäviä vaatevalintoja. Turkis biohajoavana luonnonmateriaalina kuuluu kestävien valintojen joukkoon. Salakuvausten tyrmäystulos taas kertoo ihmisten ymmärtävän, etteivät yksittäiset salakuvat kerro millään lailla totuutta eläintenpidosta”, Nissinen jatkaa.

ProFurin jäsentilat ovat järjestäneet keväällä vierailupäiviä eri puolilla Suomea. Tilavierailujen tarkoitus on esitellä elinkeinoa päivänvalossa ja siinä on onnistuttu.

”Tilavierailuilla keskustelu on ollut hyvää, vaikka myös kriitikoita on ollut mukana. Moni on ihmetellyt, kuinka rauhallista turkistiloilla on ja eläimillä asiat hyvin”, ynnää Nissinen palautetta.

Taloustutkimus teki väestökyselyn puhelinhaastattelut (telebus-menetelmä) 22.4.-2.5.2019 välisenä aikana. Otos oli väestöä (15-79 –vuotiaita) edustava, haastatteluja tehtiin 1003.
 
Lisätietoja:
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto,
P. 050 306 2374
 
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry - ProFur on turkiselinkeinon emoyhdistys ja jäsentensä edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Ammattitaitoista turkiseläinkasvatusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta ja liitto on perustettu vuonna 1928. Liiton alueyhdistyksiin kuuluu kaikkiaan 763 jäsenyritystä, joilla on noin 900 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Liitto ja tuottajat omistavat enemmistön kotimaisesta markkinointi- ja huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj:sta. Suomen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen, vuonna 2005 aloitetun laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.