DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Kahdelle turkistilalle tunkeuduttu – tunkeutujat aiheuttaneet eläimille kärsimystä sekä akuutin eläintautivaaran

12.10.2018
Kahdelle ProFurin sertifioidulle jäsentilalle on tunkeuduttu brittiläisen toimittajan ja aktivistien toimesta lokakuun alussa. Tunkeutujat ovat aiheuttaneet stressiä ja kärsimystä eläimille sekä eläintautivaaran. Kasvattajat ovat tehneet rikosilmoitukset poliisille, ja myös ProFur on ryhtynyt toimenpiteisiin.
Ensimmäinen tunkeutumisiskun kohteeksi joutuneista tiloista sijaitsee Pohjanmaalla (1.10.) ja toinen Etelä-Pohjanmaalla (2.10.). Salakuvaajat tunkeutuivat tiloille yöllä ja aiheuttivat toiminnallaan eläimille stressiä ja mahdollista häiriökäyttäytymistä. Lisäksi tunkeutujat ovat aiheuttaneet akuutin eläintautivaaran minkkitilalle Pohjanmaalla.
 
Rikollista toimintaa laillista elinkeinoa kohtaan harjoittavat tahot eivät selvästikään tiedä tai välitä eläinsairauksiin liittyvistä varotoimista. He kuvittelevat toimivansa eläinten puolesta, mutta turkiseläinkasvatukseen selvästi perehtymättöminä toimivat nimenomaan päinvastoin.
 
”Tilallani ei ole ollut plasmasytoosia, mutta tunkeutujat toivat mukanaan todellisen tautiriskin”, pohjalainen kasvattaja kertoo. Plasmasytoosi on minkeillä ja muilla näätäeläimillä esiintyvä virus, joka leviää helposti.
 
”Valvontakameran nauhasta näkyy taskulamppujen valoja yhden aikaan yöllä. Eläimet hätääntyvät vieraista, päin naamaa valottelusta puhumattakaan”, eteläpohjalainen kasvattaja sanoo.

Kumpikin yrittäjä kertoo kokevansa ahdistusta salakuvausiskun vuoksi.

Molemmilla tunkeutumisen kohteena olleilla tiloilla on voimassa oleva Finnish Standards Fox/Mink/Finnraccoon -sertifiointi ja tilat on tarkastettu sertifiointiohjelman mukaisesti. Lisäksi viranomaisen eläinlääkärit ovat tarkastaneet molemmat tilat ProFurin omien eläinlääkärien lisäksi. Eteläpohjalaisen tilan toisella varjotaloalueella läänineläinlääkäri kävi tunkeutumispäivänä 2.10. ja pohjalaisella tilalla kävi kunnaneläinlääkäri 5.10. erillispyynnöstä tunkeutumiseen liittyen. Tiloilla ei havaittu huomautettavaa.

Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia.

Tunkeutujien mukaan toisella tilalla oli 4 kuollutta minkkiä ja joitain eläimiä, joilla oli haavoja. Lisäksi aktivistit kertoivat nähneensä muutamien minkkien välistä kannibalismia tai toisen minkin puremista. Kettu- ja suomensupitilalla aktivistit kertovat nähneensä suuria kettuja, ja joillain haavoja tai esimerkiksi silmä- tai jalkaoireita.

Tunkeilijoiden ja salamavalojen stressaamat minkit voivat käyttäytyä toisiaan kohtaan hyökkäävästi. Samoin nopeasti puhjenneita silmätulehduksia tai haavaumia voi tulla hoito- ja ruokintakierrosten välillä huolellisesta eläintenpidosta huolimatta.

”Vaikka vastuulliset turkiseläinkasvattajat tekevät parhaansa, tuhansien tuotantoeläinten joukossa voi olla joku äkkiä sairastunut. Minkkitilan salakuvaushetkellä 4 kuollutta eläintä yli 12 000:sta tekee kuolleisuudeksi noin 0,033%, mikä on alle tuotantoeläinalojen tyypillisten lukujen”, ProFurin eläinlääkäri Johanna Korpela sanoo.

Kettujen koon kasvun rajoittamiseen liitolla ja kasvattajilla on vuonna 2017 laadittu toimenpideohjelma. Ohjelma sisältää muun muassa sinikettujen painoindeksimittauksen (BMI) kasvatusta ohjaamaan. Samoin kettujen jalkaterveys on ollut kasvatuksen ja neuvontatyön painopisteenä jo pitkään.

Liitto tuomitsee aktivistien iskut ja haitan aiheuttamisen vastuullisesti hoidetuille turkistiloille ja eläimille.

Kerromme lisää tietoa turkiselinkeinosta ja salakuvausiskujen vaikutuksista ”kolikon toinen puoli” -verkkosivustolla osoitteessa www.theothersideofthecoin.fi

Lisätietoja:
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto - ProFur:
Johanna Korpela, eläinlääkäri, 050 464 8834
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, 050 306 2374