Leena Harkimo tekee tilaa uudelle turkisajattelulle

22.11.2018
Suomen turkiselinkeinoa edustavan ProFurin muodista ja edunvalvonnasta vastaava Leena Harkimo toimii työkseen monipuolisen luonnonmateriaalin, turkisnahan, puolestapuhujana. Laadukkaille, kotimaista sertifioitua turkista sisältäville vaatteille on nyt kova kysyntä. Harkimo vastaa huutoon tuoden markkinoille kotimaisia turkistuotteita, uuden malliston ensimmäinen ulostulo on tehty yhdessä Gemmin kanssa.

Leena Harkimon ensikosketus turkikseen muistuu nopeasti mieleen.

”Äidin nutria-, eli majavaturkki – sitä vasten oli ihanaa painaa pienet kädet. Ihastuin jo lapsena erityisesti turkiksen aisteja hivelevään käsituntumaan”, Harkimo muistelee

Maailman muuttuvat muotitrendit ohjaavat kuluttajia, mutta Harkimo uskoo vahvasti, että turkisklassikoilla on sijaa laatutietoisten pukeutujien vaatekaapeissa nyt ja tulevaisuudessa. 

”Turkikset ovat aina olleet osa maailman muotitrendejä. Klassikkoturkiksena voidaan pitää minkkiturkkia, joka on väritykseltään usein mahongin tai ruskean sävyinen”, Harkimo taustoittaa ja jatkaa trendeistä,

”Nykypäivän turkistrendit ovat vahvasti mukana arkipäivässä. Turkiksista tehdään vaatteiden lisäksi myös pienempiä koristeita, joilla voidaan esimerkiksi muuttaa valitun asukokonaisuuden henkeä kiinnittämällä turkis villapipon päälle tupsuksi tai ballerinakenkien kärkiin koristeeksi – turkis toimii asukokonaisuudessa korun tavoin korostaen kantajansa persoonaa”.

”Erilaiset värjäystekniikat ovat olleet trendien ja mielenkiinnon kohteena jo pitkään. Erityisesti kirkkaat värit ovat nyt in – niin suuremmilla kuin pienemmilläkin muotitaloilla”, Harkimo lisää. 

Suomalaisten turkistietämyksen tasoon Harkimolla on myös selkeä näkemys.

”Huomattavaa on, että turkiksia myyvien liikkeiden asiantuntemuksessa turkisten tunnistettavuuteen liittyen on parantamisen varaa. Onko kyseessä siniketun, kanin vai lampaan turkisnahka, on usein yllättävän epäselvää”, Harkimo sanoo.

Kotimainen turkis lähelle kuluttajia

”Suomessa seurataan tarkasti suuren maailman trendejä ja muotilehdissä turkikset ovat keskeisesti esillä. Suomalaiseen katukuvaan turkistrendit kuitenkin tulevat hieman muita maita hitaammin. Nyt katukuvaamme koristavat erilaiset vintage- ja perinneturkikset, jotka ovat saaneet uuden käyttöarvon esimerkiksi muodistuksella tehtävän kevennyksen myötä”, Harkimo kertoo.

Harkimon ajatus Northern Senses by Leena Harkimo -mallistosta lähti siitä, että suomalaiselle turkikselle on ollut viime vuosina selkeästi kysyntää. Ihmisillä on paljon epätietoisuutta, mistä suomalaisia turkistuotteita voi lähteä edes etsimään. Tämä johtuu pääosin siitä, että Suomessa tuotetuista turkiksista suurin osa viedään maailmalle ja Suomeen jää vain murto-osa. Nyt markkinoille lanseerattavilla tuotteilla on tarkoitus vastata kysyntään ja tulla lähemmäs kuluttajia. Malliston ensimmäinen ulostulo on tehty yhteistyössä Gemmin kanssa ja Gemmin Helsingin keskustan liikkeestä löytyvätkin jo kaikki malliston tuotteet.

Turkishan on luonnollinen ratkaisu pohjoisen ilmaston haasteisiin. Täällä on aina käytetty turkiksia suojana tuulelta ja pakkaselta, joten turkisten käyttäminen materiaalina kuuluu luonnollisesti ilmastovyöhykkeellemme aivan kuten perinteisen nahankin käyttö”, Leena Harkimo kertoo.

Northern Senses by Leena Harkimo -mallistossa tärkeää on turkisten alkuperä

Kaikki mallistossa käyttämämme turkikset ovat sertifioituja ja tuotettu maailman vastuullisimmassa turkistuottajamaassa – Suomessa. Suomalainen turkiselinkeino on muotialan edelläkävijä erityisesti sosiaalisessa vastuullisuudessa, tuotantoketjun läpinäkyvyydessä ja tuotteiden jäljitettävyydessä jopa tilatasolle asti – tämä on muotiteollisuudessa harvinaista ja saamme suomalaisina olla ylpeitä laatutyöstä, mitä suomalaiset tuottajat tekevät päivittäin, Harkimo kertoo.

Vastuullisesti tuotettujen ja jäljitettävien turkisten lisäksi Harkimon mallistossa hyödynnetään koko turkis, pienimpiä turkistilkkuja myöten. Suomalaisen turkisnahan lisäksi malliston materiaaleina käytetään myös kotimaassa tehtyä neulosta ja suomalaista nahkaa. 

”Yhdistämällä kauneuden ja käytännöllisyyden voimme luoda turkistuotteita jokapäiväiseen käyttöön, ei kaapin perukoille. Myös yksittäiset pienemmät turkistuotteet, kuten muhvit, lämmittävät käsiä kylminä pakkaspäivinä. Tässä mallistossa hyötykäyttöön päätyvät myös kaikki pienemmätkin turkistilkut, jolloin koko arvokas turkisnahka voidaan hyödyntää”, Harkimo sanoo.