DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Minkkien koronarokotukset alkoivat ensimmäisillä tiloilla Suomessa ja koko EU:ssa

22.12.2021
Ensimmäiset FIFURin jäsentuottajat ovat aloittaneet Suomen tarhaminkkikannan rokotukset tiloillaan SARS-Cov2-koronavirusta vastaan.

”On hienoa, että pääsemme nyt pitkän lupaprosessin ja rokotteiden valmistamisen jälkeen rokottamaan eläimiä ensimmäisenä toimijana Euroopan unionissa”, sanoo FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Minkkien rokotukset tehdään FIFURin ja Helsingin yliopiston tutkijaryhmän yhteishankkeessa kehitetyllä minkkien koronavirusrokotteella. Reseptilääkkeenkaltainen, kokeellinen rokotevalmiste nimeltään ”FurcoVac” sai Ruokavirastolta ensimmäisen ehdollisen käyttöluvan 22.9.2021. Suuremman rokote-erän ehdollisen käyttöluvan Ruokavirasto myönsi 20.12.2021. Valmisteella ei ole myyntilupaa, käyttöluvan hakija ja saaja on FIFUR. Rokotehanke on turkiselinkeinon ja FIFURin kokonaan rahoittama.

”Ensi vaiheessa rokotetaan minkkejä hiukan alle 50 000:lla rokoteannoksella riskiperusteisesti tiloilla niissä turkistuotantoalueen kunnissa, joissa koronatapauksia on nyt esiintynyt ihmisillä eniten. Tavoitteena on, että vuodenvaihteen jälkeen päästään rokottamaan kaikki siitosminkkinaaraat. Kukin minkki saa kaksi annosta ja rokotettavia eläimiä tulee lähemmäs 200 000”, kertoo FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura, joka vastaa FIFURin koronavarautumisesta.

Minkkitiloilla jatkuvat tiukat, viranomaisten asettamat koronasuojaussäännöt ja henkilöliikenne pitää rajoittaa minimiin. Tästä syystä FIFUR ja minkintuottajat eivät valitettavasti voi päästää mediaa tiloille kuvaamaan rokotuksia, vaan FIFUR jakaa kuvia mediapalvelun kautta.

”Tautisuojaus ja EU:n määräämä testausohjelma minkkitiloilla jatkuvat edelleen. Täytyy suuresti kiittää jäsenyrittäjiämme ja tilojen työntekijöitä, jotka ovat jaksaneet vetää tiukkoja koronaturvatoimia jo yli 1,5 vuotta, eikä Suomen minkkitiloilla ole tähän mennessä todettu eläinten koronatartuntoja”, Jussi Peura kiittää tuottajia.

Lisätietoja:
Jussi Peura, tutkimusjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 0400 637 255
Johanna Korpela, eläinlääkäri, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 050 464 8834
Marja Tiura, toiminnanjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 050 511 3060