Pilottitutkimuksessa koira opetetaan haistamaan turkiseläimen kiima

2.3.2017
Kuopiossa keväällä järjestettävällä kiimakoirakurssilla koiria koulutetaan tunnistamaan lehmien kiima. Kurssilta saatavaa hajukoulutuksen liittyvää tietoa aiotaan soveltaa myös turkiseläimiin.

 

Pääasiassa turkiseläintutkimukseen erikoistuneen Luova Oy:n nuorempi tutkija Eeva Ojala kertoo, että nyt aloitettava kokeilu on aivan uusi. Hän ei ole kuullut, että koiraa olisi yritetty ennen tätä hanketta kouluttaa haistamaan ketun kiima.   

Testaamme tätä pilottikokeena tulevan kahden vuoden aikana. Minulla on yksi pentu, joka on hankkeessa mukana ja käyn pennun kanssa nyt keväällä Pohjois-Savon opiston järjestämällä kiimakoirakurssilla”, Ojala sanoo. 

Kurssilla koira koulutetaan tunnistamaan lehmien kiima, mutta saatavaa hajukoulutukseen liittyvää tietoa aiotaan soveltaa turkiseläimiin: märkäpentujen – eli minkin pennuilla penikointiajan jälkeen esiintyvän ripulin – havaitsemiseen ja ketun kiiman haistamiseen. Koiran varsinainen koulutus alkaa ensi syksynä, jolloin pentu alkaa olla aikuisiässä. Tuloksia hankkeesta saadaan Ojalan mukaan ensi vuoden puolella.

Tämä on pilottitutkimus, jossa katsomme miten tämä onnistuu. Hanke on pienimuotoinen, kun vain yksi koira on mukana. Jatkosuunnitelmat mahdollisen palvelutarjonnan suhteen eivät ole vielä ajankohtaisia”, Ojala toteaa.

Koiria käytetään niiden erittäin tarkan hajuaistin vuoksi yhä enenevissä määrin apuna eri työtehtävissä. Mikäli koiria voitaisiin hyödyntää minkin märkäpentujen etsinnässä ja ketun kiiman haistamisessa, tämä edistäisi eläinten hyvinvointia ja vähentäisi turkistilojen työn määrää siemennyskaudella. Jos koira haistaisi täsmällisemmin ketun siemennysajankohdan, kettunaaraita ei tarvitsisi välttämättä nostella niin monena peräkkäisenä vuorokautena ja mitata kiimalukemia täsmällisen siemennysajankohdan määrittämiseksi.