Tiedote: Turkiselinkeino viettää 90-vuotisjuhlia - esiin tuodaan tuottajia

29.3.2018
Turkiselinkeino täyttää täysiä vuosia. Turkiseläinten kasvatus alkoi Suomessa yli sata vuotta sitten ja elinkeinon etujärjestö perustettiin 90 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi tuodaan mediassa esiin turkistuottajia eri puolelta Suomea: naisia ja miehiä, nuoria ja hieman kokeneempia. Tarinoiden kautta nostetaan valokeilaan nimenomaan tuottajien ja yrittäjien tuntemuksia elinkeinostaan.
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry - ProFur merkittiin yhdistysrekisteriin 17.3.1928, kun 1910-luvulla toimintansa aloittaneet ensimmäiset turkistuottajat kokivat tarpeelliseksi perustaa alan koulutus- ja edunvalvontajärjestön. Jo tuolloin kasvattajan keskiössä olivat eläinten hyvinvointi, jalostus ja laatu. Logiikka on yksinkertainen ja edelleen täysin pätevä: vain hyvinvoiva turkiseläin tuottaa.
 
Turkisala toimii tänä päivänä kiertotalouden ytimessä ja on tuhansia työllistävä, satojen miljoonien eurojen vientitulot vuosittain tulouttava ekosysteemi. Tuotannossa hyödynnetään muiden alojen sivutuotevirtoja: muuan muassa Itämerta puhdistetaan fosforista pyytämällä silakkaa rehuksi ja turkistilojen lantaa tuotteistetaan muun muassa lannoitteeksi. Lannasta valmistetaan myös kasvualustoja ja biokaasua.
 
Kaiken keskiössä on kuitenkin vastuullinen, sertifioitu, kotimainen turkisnahka ja ammattitaitoinen tuottaja. Vastuullinen tekeminen ja avoimuus ovat turkiselinkeinon yhteiskunnallisen toimiluvan perustekijät.
 
”ProFurin juhlavuoden kunniaksi turkisala näkyy suomalaisessa mediassa muun muassa tuottajien tarinoiden kautta. Haluamme kertoa suurelle yleisölle, kuinka vastuullisesti elinkeino toimii, ja mitä lisäarvoa yhteiskunnalle tuodaan”, toteaa viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen ja jatkaa:
”Kotimainen, vastuullisesti tuotettu turkis on monella tapaa ajankohtainen. Aito turkis on muoviton, maatuva, luonnonmukainen ja muokattava materiaali, jota voi käyttää jopa vuosikymmeniä.”
 
Lisätiedot
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, ProFur, olli-pekka.nissinen@profur.fi, 050 306 2374
Marja Tiura, toiminnanjohtaja, ProFur, marja.tiura@profur.fi, 050 511 3060