TIEDOTE: Turkistilojen poikkeamat vähentyneet merkittävästi Eviran tarkastuksissa

14.6.2018
Turkistiloilla havaitut puutteet ovat vähentyneet merkittävästi viranomaistarkastuksissa, ilmenee Eviran 14.6 julkaisemasta ”Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2017”-raportista. ProFurin toiminnanjohtaja Marja Tiura: ”Tuottajat ovat tehneet hyvää työtä.”

Viranomaisten tarkastivat viime vuonna 34 turkistilaa, joista 23 %:lla (8 tilaa) havaittiin puutteita, selkeästi vähemmän kuin useana edellisenä vuotena. Turkistiloja, joilla ei ollut elinkeinon sertifiointia, oli joukossa kaksi ja molemmilla havaittiin laiminlyöntejä.

Viiden edellisen vuoden aikana laiminlyöntejä on esiintynyt 25 % - 66 % tarkastetuista turkistiloista. Turkistilat siis paransivat merkittävästi suoriutumistaan verrattuna aiempiin vuosiin ja turkistilojen poikkeamien määrä oli samalla tasolla muiden tuotantoeläinalojen kanssa.

”Tarkastustulokset ovat parantuneet nyt oikeaan suuntaan. Tuottajat ovat tehneet kovasti töitä eläinten hyvinvoinnin eteen viime vuosina ja aikaisemmat tarkastustulokset turkistiloilta on huomioitu. Toimintamalli, jossa eläinten hyvinvointi on keskiössä joka päivä, on kaiken tekemisen perusta tiloilla”, toteaa tarkastustuloksista ProFurin eläinlääkäri Johanna Korpela.

Kahdeksalla turkistilalla havaituista puutteista ja laiminlyönneistä yleisimmät liittyivät pitopaikan pohjan tai lattian ja häkkien verkkopohjan kuntoon sekä pitopaikan rakennusten ja laitteiden kuntoon ja turvallisuuteen. Sairastuneista ja vahingoittuneista turkiseläimistä ei myöskään aina huolehdittu asianmukaisesti. Aiempina vuosina yleinen sopivan pureskelu- ja virikemateriaalin puute sen sijaan havaittiin vain yhdellä turkistilalla.

”Vuodesta 2005 lähtien liiton ja tuottajien rakentama suomalainen tilasertifiointijärjestelmä, Finnish Standards, johon sisältyy vuonna 2017 aloitettu Euroopan turkistuotannon laajuinen WelFur, on erittäin tärkeä eläinten hyvinvoinnin ja turkistuotannon laadun takaaja. Turkiselinkeinolle sopii, että viranomaistarkistuksia tehtäisiin määrällisesti paljon enemmän, mutta ymmärrämme toki voimavarojen rajallisuuden ja vuotuiset tarkastuspainotukset. Tästäkin syystä sertifioinnin merkitys on suuri, sanoo ProFurin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Koko Eviran raportti on luettavissa Eviran verkkosivuilla www.evira.fi

Lisätietoja:

Marja Tiura, toiminnanjohtaja, 050 511 3060

Johanna Korpela, asiantuntijaeläinlääkäri, 050 464 8834