DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Tunkeutujat ovat aiheuttaneet tartuntatautien leviämisriskin useilla turkistiloilla heinäkuussa

29.7.2020
Useille turkistiloille on tunkeuduttu kesä-heinäkuun aikana ja tunkeutujat ovat aiheuttaneet tartuntatautien, myös koronaviruksen, leviämisriskin sekä eläimiin että tilojen työntekijöihin.

FIFURin jäsenyrittäjät ovat raportoineet useista tunkeutumisista ja valvontakameroihin jääneistä ”tiedustelukäynneistä” turkiseläintiloille ja porttien tuntumaan viime viikkoina. Tiedossa on, että ainakin viidellä tilalla on käyty salakuvaamassa ja kuvia on toimitettu kotimaisten ja ulkomaisten medioiden käyttöön. Todennäköisesti salakuvauksia on tehty useammalla tilalla.

”Täydellistä piittaamattomuutta osoittaa tunkeutujien tapa tulla eläintiloihin koronapandemian aikana. Eri tiloilla kierrelleet tunkeutujat ovat aiheuttaneet koronaviruksen leviämisriskin eläimiin ja välillisesti tilojen työntekijöihin. Koronan lisäksi voi levitä muita eläintauteja, kun kulkevat tilalta toiselle”, toteavat FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura ja eläinlääkäri Johanna Korpela.

Alankomaissa, Tanskassa ja Espanjassa joillain minkkitiloilla koronavirus on tarttunut eläintenhoitajista eläimiin ja muutamia takaisintartuntoja on raportoitu huhti-heinäkuussa. Alankomaissa ja myös Tanskassa on varotoimena määrätty minkkitilojen joukkolopetuksia, joista on myös uutisoitu.

FIFUR painottaa, että suomalaisilla turkistiloilla ei ole ollut koronavirustartuntoja, annetut hygieniamääräykset ovat tiukat ja niitä noudatetaan.

”FIFUR on ollut Covid-19-asiassa tiiviisti yhteydessä viranomaisten ja esimerkiksi Helsingin yliopiston zoonoosi-tutkimusyksikön kanssa. Ruokavirasto on ohjeistanut suomalaisia turkistiloja mm. niin, että tiloilla käy vain välttämätön liikenne ja työntekijät, eikä ylimääräisiä vierailuja”, eläinlääkäri Johanna Korpela kertoo.

Kuten aiemminkin, FIFUR muistuttaa, että yksittäiset salakuvat eivät kerro mitään eläintenhoidon tasosta.

Tilalla voi olla jopa kymmeniä tuhansia tuotantoeläimiä ja huolellisesta hoidosta huolimatta yksittäiset eläimet voivat loukkaantua tai sairastua tarkastus- ja ruokintakierrosten välissä. Jos ajatellaan esimerkiksi 10 000 asukkaan kaupunkia, jollain asukkaalla on todennäköisesti esimerkiksi äkillisesti puhjennut silmätulehdus tai haava.

FIFUR näkee, että tunkeutumiset ja salakuvaukset on laajasti organisoitu kampanja, jolla pyritään luomaan turkiselinkeinosta totuudenvastainen mielikuva ja vaikeuttamaan laillista elinkeinonharjoittamista.

Vastuulliset turkiseläinkasvattajat ovat tehneet ja tekevät tunkeutumisista rikosilmoitukset poliisille.

Lisätietoja:

Johanna Korpela, eläinlääkäri, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 050 464 8834

Jussi Peura, tutkimusjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 0400 637 255

Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, 050 306 2374
 

_______________________________________________________________________

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry - FIFUR on turkiselinkeinon emoyhdistys ja jäsentensä edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Ammattitaitoista turkiseläinkasvatusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta ja liitto on perustettu vuonna 1928. Liiton alueyhdistyksiin kuuluu kaikkiaan 676 jäsenyritystä, joilla on noin 750 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Liitto ja tuottajat omistavat enemmistön kotimaisesta markkinointi- ja huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj:sta. Suomen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen, vuonna 2005 aloitetun laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.