DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Tuore tutkimus: aito turkis alkaa maatua jo 30:ssä päivässä – tekoturkis jättää jälkeensä mikromuovia

28.6.2018

Tiedote

Kansainvälinen turkisliitto (IFF) ja Fur Europe julkaisivat 27.6.2018 tutkimustulokset, jonka mukaan aito luonnonturkis alkaa maatua jo 30:ssä päivässä, kun samaan aikaan ulkonäöllisesti sitä vastaava muovipohjainen tekoturkis muuttaa vain väriään. Laboratoriotesteissä havaittiin, että aito turkis maatuu samaan tapaan kuin puiden lehdet.

Belgialaisen Gentin orgaanisten jätteiden järjestelmälaboratorioiden asiantuntijat tutkivat IFF:n ja Fur Europen teettämässä tutkimuksessa, kuinka aito- ja tekoturkis hajoavat kaatopaikkaolosuhteissa. Laboratoriokokeiden mukaan aidot turkisnäytteet ovat biologisesti hajoavia. Ajan myötä bakteerit kuluttavat hiiltä aidon turkiksen sisällä muodostaen siitä mikro-organismeja.

Samassa tutkimuksessa testattiin myös tekoturkisnäytteitä. Laboratoriokokeiden mukaan tekoturkiksissa ei havaittu merkkejä biohajoavuudesta. Tutkimuksen suorittaneen Organic Waste Systemsin tutkijan Lies Debeerin mukaan kaatopaikoille päätyvät tekoturkikset säilyvät siellä käytännössä muuttumattomina, sillä bakteerit eivät pysty kuluttamaan tekoturkiksia.

"Ympäristönsuojelu on Fur Europen keskeinen tavoite ja kaikille, jotka pitävät tärkeänä luonnon ekosysteemin säilyttämistä, joka koskee niin eläimiä kuin ihmisiä, on loogista valita luonnolliset kuidut synteettisten kuitujen sijaan. Aidon turkiksen valinta on kestävä valinta planeettamme hyväksi”, raportin tuloksia kommentoiva Fur Europen toimitusjohtaja Mette Lykke Nielsen sanoo Fur Europen tiedotteessa.

Testiraportissa tarkasteltiin myös luonnollisten tuotteiden keskimääräistä biohajoavuutta ja todettiin, että aito turkis maatuu samaan tapaan kuin tammen tai pajupuun lehdet. Tutkimuksessa havaittiin, että tekoturkikselle ei tapahtunut mitään ja oletus on, että pitkässä juoksussa se hajoaa mikromuoviksi.

Tekoturkiksia on markkinoitu suurelle yleisölle vastuullisina materiaalivaihtoehtoina. Tuore tutkimus on kuitenkin konkreettinen osoitus siitä, että aito turkis todella on luonnollinen ja ympäristön kannalta vastuullinen valinta”, ProFurin viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen sanoo.

 

Yhteydenotot
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, ProFur, olli-pekka.nissinen@profur.fi 050 306 2374

Lisätietoja
Tämä tiedote pohjautuu englanniksi julkaistuun Fur Europen tiedotteeseen. Lisätietoa aiheesta Fur Europen kotisivulta https://www.fureurope.eu/ ja International Fur Federationin kotisivulta https://www.wearefur.com/ .