Turkisala kehittää koronarokotetta minkeille ja suomensupeille Helsingin yliopiston tutkijaryhmän kanssa

12.1.2021
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR ja Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät minkeille ja suomensupeille koronavirusrokotetta. Tavoitteena on saada tuotantoeläimiä covid-19 taudilta suojaava rokote mahdollisimman pian laajaan käyttöön ja jakeluun.

"Covid-19 tautia aiheuttava SARS-CoV-2 virus ei ole pelkästään ihmisterveyttä vakavasti uhkaava uusi infektiosairaus. Sen leviäminen maatalouden, turkiselinkeinon ja Suomen luonnonvaraisten eläinten piirissä on pyrittävä ehkäisemään ennalta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti heti, kun siihen on tekninen valmius. Tämä voi vaatia poikkeuksellisia, erittäin nopeita toimia kuten olemme ihmisrokotepuolella nähneet", sanoo Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen, jonka johtaman tutkijaryhmän tutkimustyö pyrkii kokonaisvaltaiseen SARS-CoV-2 viruksen leviämisen torjuntaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

“Turkiseläinlajeista erityisesti minkki ja suomensupi ovat alttiita covid-19 infektiolle. Tehokkaan rokotteen tulee torjua SARS-CoV-2 virussäilymön syntyminen suomalaisille turkistiloille”, toteaa FIFURissa koronavarautumista ja rokotehanketta vetävä tutkimusjohtaja Jussi Peura. ”Rokotekehitykseen liittyvä koe-eläintestaus varmennuksineen ja viranomaisluvat ottavat aikansa, mutta pyrimme saamaan toimivan rokotteen valmiiksi ja jakeluun tuottajille mahdollisimman pian”, sanoo Peura.

”Suomalaiset ovat vastuullisesti omalla toiminnallaan reagoineet uuden koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan ja ihmisten rokotukset ovat onneksi jo käynnissä. Nyt kehitämme FIFURin kumppaniverkoston kanssa toimivaa eläinrokotetta, jotta turkiseläinkasvatuksen turvallisuus voidaan varmistaa myös vuosiksi eteenpäin”, toteaa FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

”Alustavat immunisaatiotulokset nyt myös turkiseläinkokeista ovat lupaavia. Tämä hanke tuottaa tärkeää tutkimustietoa rokotteiden tehokkuudesta sekä turvaa eläinten ja eläimiä hoitavien ihmisten terveyttä”, sanoo professori Olli Vapalahti.

Koronan torjunta jatkuu täysillä

Turkistuottajat ovat menestyksellisesti noudattaneet yhdessä Suomen viranomaisten kanssa laadittuja tiukkoja suojausohjeita 2020 kevätkesästä lähtien. Ruokaviraston minkkitestauksen tulokset ovat olleet negatiivisia eli suomalaisilla turkiseläintiloilla ei ole toistaiseksi todettu yhtään covid-19 eläintartuntaa.

”Jatkamme koronan torjuntaa kaikin voimin yhteistyössä viranomaisten kanssa. Tanskassa tehtiin viime syksynä hätiköity päätös lopettaa maan minkit ja siten alan perusta Tanskassa. Rokotehankkeella pyrimme vastuullisesti varmistamaan Suomen elinkeinon menestystä nyt, kun turkisnahkojen hinnatkin ovat osoittaneet nousun merkkejä”, jatkaa Marja Tiura.

Lisätietoja:

Jussi Peura, tutkimusjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, 0400 637 255

Marja Tiura, toiminnanjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, 050 511 3060

Tarja Sironen, uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori, Helsingin yliopisto, 050 4471588

Olli Vapalahti, zoonoosivirologian professori, Helsingin yliopisto, 050 4488 842