DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Turkistuottajan päämääränä kestävä turkistila

24.11.2017

 

 

Turkistuottaja Jari Isosaari on kolmannen polven turkistuottaja Pohjanmaalta. Oman tiensä kulkija ja visionäärinen turkistuottaja valmistui kansainväliseltä linjalta yrittäjien ammattikorkeakoulusta ja suuntasi tämän jälkeen Jyväskylän yliopistoon informaatioteknologian ja tietojenkäsittelytieteen pariin. Turkisala veti kuitenkin miestä puoleensa, ja nyt Isosaari toimii elinkeinossa merkittävänä turkistuottajana. Kielitaitoinen Isosaari on tunnettu hahmo Ruotsalossa ja hänen tilallaan ovat päässeet vierailemaan niin huippumuodin asiantuntijat kuin eläinoikeuksia edustavat toimijat.

Vesillä liikkumista, laskettelua, karatea ja lukemista harrastava Jari Isosaari, 45, on yrittäjä, toimitusjohtaja ja turkisalan vaikuttaja Ruotsalosta. Isosaari kuvailee itseään avoimeksi, sosiaaliseksi ja temperamenttiseksi – hänen positiivisen elämänasenteensa ja alansa asiantuntijuuden voi havaita välittömästi iloisena pulppuavasta puheesta ja nopeasta ajatuksenjuoksusta.

”Työni on laaja-alaista. Jotta työssäni pärjää hyvin, tulee olla aikaansaava ja riskinsietokykyä pitää olla piirun verran normaalia enemmän. Kun yrityksessä on paljon monikansallisia työntekijöitä, työ vaatii myös diplomaattista pelisilmää. Pitää olla ymmärtäväinen ja saada näin työntekijöiden parhaat puolet esiin”, Isosaari kuvailee työtään.

Isosaari kuvailee normaalia työpäiväänsä sanalla sanoen ”katastrofiksi”, mutta repsahtaa samaan aikaan iloiseen nauruun ja jatkaa:

”Aamulla kun työntekijät tulevat töihin on päivän suunnitelma jo valmiina. Pidän palaverin joka ilta työntekijöiden kanssa ja kysyn heiltä, mitä päivän aikana on tehty ja missä mennään. Tämän pohjalta luon seuraavan päivän suunnitelman, jonka käyn työntekijöiden kanssa läpi aina aamuisin, tällöin sovitaan päivän työtehtävät.”

Turkistilallisen työ pitää sisällään pääosin työntekijöiden ohjausta ja mahdollisten poikkeustilanteiden ilmaantuessa Isosaaren tehtävänä on löytää nopeasti paras mahdollinen ratkaisu tilanteen saattamiseksi takaisin raiteilleen.

”Toimitusjohtajan tärkein tehtävä on luoda työntekijöille paras tuki suoriutua työtehtävistä. Tämän lisäksi tehtäviin kuuluu yhteydenpito erilaisten sidosryhmien kanssa, esimerkkinä mainittakoon rakennusfirmat, lupaviranomaiset ja vakuutus- ja rahoitusasioiden hoitoon liittyvät asiat”, Isosaari kertoo.

Isosaaren opit työelämästä ovat kantaneet häntä pitkälle ja hän haluaa jakaa periaatteensa myös muille.

”Ensinnäkin pitää huolehtia itsestä ja omasta sosiaalisesta ympäristöstä, mikä tarkoittaa sitä, että kotiin liittyvät asiat ja fyysinen kunto tulevat olla kunnossa. Toiseksi vastuuta tulee jakaa – se on klisee, mutta täyttä totta. Pitää rekrytoida sellaisia työntekijöitä, joille vastuuta voi antaa”, Isosaari sanoo ja lisää loppuu vielä mielestään tärkeimmän periaatteen:

”Kaikelle ei voi aina kaikkea. Tämä tarkoittaa sitä, että pikkutarkkuus pitää unohtaa – laajat linjat kantavat pitkälle, mutta stressata ei saa jokaisesta asiasta”.

Ruotsalolaista turkistilaa ohjaa Jari Isosaaren suunnitelma, jossa katsotaan pitkälle tulevaan.

”Minulla on tasan yksi prioriteetti – haluan jättää seuraavalle sukupolvelle kilpailukykyisen ja voimakkaan yrityksen. Kaikki yrityksen päätökset tähtäävät tulevaan. Me emme tee niin sanottuja pikavoittoja. Olemme eräs Suomen vanhimmista turkistuotantoyrityksistä, olemme olleet alalla jo 65 vuotta ja toimintamme on aina perustunut tasaiseen kasvuun – ei uhmakkuuteen”, Isosaari sanoo ja jatkaa vielä,

”Onnelle pitää tietenkin antaa mahdollisuus, mutta siitä huolimatta maltillisuus ja lasketut riskit ovat meidän juttu.”