DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Vuoden Turun yrittäjänainen Mia Ristioja toteuttaa unelmia – intohimo työhön näkyy ja tuntuu

17.11.2017

 

Kuvassa Mia Ristioja

 

Mia Ristioja on ammatiltaan turkkuri, mutta ei kuka tahansa alan ammatinharjoittaja. Kutoja, käsityöläinen ja pitkän linjan turkkuri valittiin Turun vuoden yrittäjänaiseksi tänä syksynä. Yli 20 vuotta sitten yrityksensä perustaneella Ristiojalla on uniikki tapa luoda turkiksesta yksilöllisiä vaatteita ja muita turkistuotteita, myös kodin sisustukseen. Ristiojan yrityksensä liiketoiminta on tarkkaan mietittyä ja kokonaisvaltaista.

Mia Ristioja, 52, on yrittäjä Turusta. Hän harrastaa pääosin puutarhanhoitoa ja talvisin hän keskittyy pääpainoisesti yritykseensä. Ristioja kuvailee itseään positiiviseksi, rauhalliseksi ja ”jalat maassa” -olevaksi ihmiseksi.

Turkiselinkeinossa Ristioja on lähinnä kuluttajaa. Hänellä on Turussa turkisliike, jossa myydään esimerkiksi tehdasvalmisteisia turkkeja, hattuja ja istuintyynyjä. Näiden lisäksi Ristioja myös korjaa ja muodistaa käytettyjä turkiksia puhaltaen uutta elämää vanhaan vaatteeseen. Myös käsityönä valmistettujen mittatilaustyönä tehtävien uusien turkkien tekeminen kuuluu Ristiojan repertuaariin.

Ristiojan käsityötaidot ovat yleisesti tunnettuja ja hän on saanut tunnustusta tänä vuonna Turun yrittäjänaisten lisäksi myös Suomen yrittäjänaisilta, jotka myönsivät hänelle hopeisen ansiomerkin. Tämä ansiomerkki on Ristiojalle tunnustus erityisesti yksityisyrittäjyyden hyväksi suorittamasta ansiokkaasta ja tuloksellisesta toiminnasta.

”Tässä työssä täytyy olla hyvät perusturkkurin taidot – työ itsessään on sitä, että näitä perustaitoja sovelletaan jatkuvasti, sillä jokainen turkistyö on erilainen. Kaikissa töissä on omat haasteensa ja jokainen nahka on oma yksilö”, Ristioja avartaa työhönsä liittyviä vaatimuksia ja jatkaa,

”Ei ole ainoaa oikeaa tapaa tehdä tätä työtä. Koen että itselläni on uniikki, oman näköiseni tyyli tehdä työtäni.”

Mia Ristiojan tyyli tehdä töitä on esimerkillinen. Hän on sitoutunut asiakkaisiinsa ja hänen liikkeeseensä ei tarvitse tehdä ajanvarauksia.

”Tulen aamulla töihin ja heti on tiedossa, että ohjataanko töitä, tehdäänkö uutta vai korjataanko vanhaa”, Ristioja kertoo ja jatkaa:

”Liikkeeni on arkisin aukioloaikoina auki asiakkaille ja minut tavoittaa liikkeestäni ilman ajanvarausta, myös lauantaisin.”

Mia Ristiojan mielestä hänen työssään tärkeitä on kärsivällisyys ja se, että työ tehdään aina kunnolla – tällöin turhaa purkamista ei synny. Myös yrittäjyyteen liittyvän epävarmuuden sietäminen on tärkeä osa arkista puurtamista.

Töihin itsessään ei Ristiojan mielestä liity negatiivisia haasteita, mutta hän haluaa avoimesti kertoa, että yrityksen julkisivuun kohdistunut rikollisuus on surettanut häntä.

”Haastavinta on ollut se, kun tulin eräänä aamuna töihin ja näin, että yrityksen seinässä lukee murhaaja ja lukot olivat täynnä liimaa”, Ristioja pohtii.

Työstä syntyvä ilo kantaa Ristiojaa päivittäisessä tekemisessä:

”Haluan saavuttaa 100 prosenttisen työn ilon. Kun asiakas on tyytyväinen, on se paras kiitos. Asiakkaan spontaanit sanat ”tämä on hieno, tämä on juuri sitä mitä halusin” on parasta”, Ristioja kertoo hymyillen.