Ajankohtaista
Uutiset ja artikkelit
-
TYYPILLINEN TUOTTAJA
Lue lisää: TYYPILLINEN TUOTTAJATilastollisesti tyypillinen suomalainen turkiseläinkasvattaja on 40–50-vuotias mies, joka vastaa sertifioidusta tilastaan Pohjanmaalla. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: Turkistuottaja TURKISTUOTTAJA Turkiseläinten kasvatusta tuottaja harjoittaa päätoimisesti. Tila on keskisuuri, muutaman tuhannen minkki- tai kettunaaraan perhetila, joka on varmistanut perheen toimentulon usean sukupolven ajan. Turkistuottajalla vahva perheen tuki. Toisin kuin aikaisemmat sukupolvet, nuori tuottaja on hyvin koulututtu. Peruskoulun jälkeen hänellä on ollut…
-
SINIKETTU
Lue lisää: SINIKETTUSinikettu (Vulpes lagopus, ennen Alopex lagopus) on naalin siniharmaa värimuoto ja se on yleisin kettu suomalaisilla turkistiloilla. SINIKETTU Siniketun turkki on talvella hyvin vaalea ja kesällä tummanharmaa. Tiloilla olevat siniketut voivat olla myös osittain tai kokonaan valkoisia. Näitä kutsutaan perimästä riippuen valko- tai shadow-ketuiksi. Tilojen sinikettu polveutuu paritetuista Alaskan ja Grönlannin siniketuista. Tarhalla sinikettu lisääntyy…
-
HOPEAKETTU
Lue lisää: HOPEAKETTUHopeakettu (Vulpes vulpes) on turkismaailman uranuurtaja: hopeakettuturkisten suuri suosio oli aikoinaan kimmokkeena turkistuotannon aloittamiselle. HOPEAKETTU Hopeakettu on yksi punaketun värimuunnoksista. Alkuaan lähes mustasta hopeaketusta on siitoseläinvalinnalla saatu hyvin hopeanharmaa kanta. Mustan ja hopeanharmaan värin lisäksi tiloilla kasvatetaan punaisia, valkoisia ja ruskeita kettuja. Tarhalla hopeakettu lisääntyy keinohedelmöityksellä. Täysikasvuinen naaras painaa 5–10 kiloa ja uros 7–15 kiloa.…
-
USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ
Lue lisää: USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄVastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin turkiseläimistä. MIKSI TURKISELÄIMIÄ KASVATETAAN HÄKEISSÄ? Häkkikasvatukseen ja nykyisen kokoisiin häkkeihin on päädytty tutkimuksen kautta. Maa- ja metsätalousministeriö määrittelee häkkien minimikoon. Vaikka villit, luonnonvaraiset turkiseläimet liikkuvat paljon, on niiden liikkumisessa aina jokin erityinen syy kuten ravinnon tai parittelukumppanin etsiminen. Nämä tarpeet täyttyvät tilalla kasvatushäkeissä. Kaikki turkiseläimet elävät hajujen maailmassa ja avoin varjotalo tarjoaa…
-
EDUNVALVONTAA ELINTILAN PUOLESTA
Lue lisää: EDUNVALVONTAA ELINTILAN PUOLESTAPäätöksenteolla on kauaskantoiset vaikutukset elinkeinon harjoittamiseen. FIFUR on arvostettu, luotettava ja hyvämaineinen toimija päätöksenteon taustalla. Takaisin ylös
-
Eläinsuojelun valvonta
Lue lisää: Eläinsuojelun valvontaTurkiseläinten, kuten muidenkin eläinten pitoa, hoitoa, kohtelua ja käsittelyä pitopaikoissa säätelee Suomessa laki eläinten hyvinvoinnista ja lopetusasetus. Näiden lisäksi turkiseläinten pidolle asetettavat eläinsuojeluvaatimukset on määritelty valtioneuvoston asetuksessa turkiseläinten suojelusta. Paikan päällä turkistilalla tapahtuvaa eläinsuojeluvalvontaa tekevät valvontaan erikoistuneet kunnaneläinlääkärit ja läänineläinlääkärit. Näiden lisäksi poliisi voi käydä tilalla eläinsuojeluasioissa samoin kuin kunnan terveystarkastaja valvontakäynnillä.
-
SUOMENSUPI
Lue lisää: SUOMENSUPISuomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla. SUOMENSUPI Nykyään Suomi on maailman suurin suomensupinnahkojen tuottaja. Suomensupia kasvatetaan myös Puolassa. Kiinassa kasvatetaan kiinalaista supia, joka on samaa lajia, mutta polveutuu eri eläimistä. Suomensupin turkin väri vaihtelee valkoisesta ja vaaleanruskeasta punaruskeaan ja lähes mustaan. Koska tuotanto-oloissa ravintoa on tarjolla jatkuvasti,…
-
TURKISELÄIMEN ELINKAARI
Lue lisää: TURKISELÄIMEN ELINKAARITurkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan. Kevääseen ajoittuva turkiseläinten lisääntymisaika käynnistää tilan kiireisen ja suurta tarkkuutta vaativan tuotantokauden. Valtaosa ketuista siemennetään ja minkit paritetaan. Siemennys on herkkä ja vaativa työvaihe, jonka onnistumisella on suuri merkitys tilan tuotantokauden tulokseen. Siemennyksen jälkeen tuottaja keskittyy…
-
TURKISELÄIMEN HYVINVOINTI
Lue lisää: TURKISELÄIMEN HYVINVOINTITurkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITENMISTÄ TIETÄÄ MILLOIN ELÄIN VOI HYVIN? HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITEN Jos eläin kuitenkin sairastuu tai vahingoittuu, eläimen on saatava hoitoa viipymättä. Kasvattaja hoitaa ja lääkitsee eläimiä eläinlääkärin ohjeiden…
-
RUOKINTA KASVUN MUKAAN
Lue lisää: RUOKINTA KASVUN MUKAANRavinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä. Turkiseläin tarvitsee kasvaakseen samoja ravinteita kuin ihminen. Ravitseva rehu sisältää eläimen kasvu- ja kehityskauden mukaan kulloinkin tarpeellisen määrän lihaa, kalaa, viljaa, valkuaista, rasvoja ja vettä. Löysä rehu on hyvin vesipitoista; turkiseläin saakin osa tarvitsemastaan nesteestä ravinnon mukana. Tilan…