DNV - ISO 9001 Quality System Certification

FIFUR motsätter sig testning av enbart antikroppar mot H5N1 hos pälsdjur och avlivning av friska djur i strid med lagen om djursjukdomar

17.11.2023
FIFUR och dess certifierade pälsdjursuppfödare motsätter sig Livsmedelsverkets ensidiga antikroppstestning av pälsdjur och tvångsavlivning av tiotusentals friska djur på basis av enbart antikroppar. FIFUR uppmanar myndigheterna att återgå till den mer omfattande diagnostik som krävs enligt lag och att vidta lagliga åtgärder. Enligt FIFUR strider enbart antikroppstestning och de stränga tvångsmedel som bestämts med stöd av testningen mot lagen om djursjukdomar och kränker företagarnas grundläggande egendomsskydd.

Tvångsmedel som Livsmedelsverket har bestämt med bristfälliga uppgifter hotar företagarnas egendomsskydd och försätter tiotals friska företag i en oskälig situation. FIFUR konstaterar också att staten tills vidare inte har betalat någon ersättning enligt lagen om djursjukdomar för djur som avlivats på H5N1-smittade gårdar.

”FIFURs medlemsföretag befinner sig nu i en mycket svår situation på grund av den varierande myndighetsverksamheten och vi är tvungna att motsätta oss de klart överdrivna tvångsmedel som införts genom bristfällig testning”, konstaterar FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.

FIFUR kräver att man vid testning av pälsdjur återinför den faktiska situationen när det gäller fågelinfluensa, återinför PCR/antigentester för att påvisa sjukdom och undviker tvångsmedel för friska djur.

Motsvarande åtgärder har inte vidtagits i andra EU-länder, även Finlands smittzon har avvecklats

FIFUR konstaterar att inga andra EU-länder eller länder utanför EU genomför H5N1-massundersökningar av pälsdjur genom antikroppstester eller på annat sätt. Även i detta avseende är de finska myndigheternas åtgärder oskäligt överdimensionerade, även om det i sig är viktigt att följa upp influensavirusen.

FIFUR fäster också uppmärksamhet vid att Livsmedelsverket 8.11.2023 har avvecklat den smittzon för fågelinfluensa som tidigare bestämts sommaren 2023. I Finland förekommer det inte längre någon fågelinfluensa i naturen och därför upplöstes zonen. Trots detta åläggs pälsfarmer av någon anledning ytterligare extrema tvångsmedel för att avliva friska djur med en oklar och enstaka testmodell.

Nu avlivas friska djur

Livsmedelsverket har i slutet av september övergått till att enbart testa antikroppar vid kartläggningen av fågelinfluensa hos pälsdjur. Myndighetens nya riktlinjer leder till att tiotusentals friska pälsdjur förordnas avlivas i strid med syftet i lagen om djursjukdomar om proportionella åtgärder, och i strid med tillräckliga medicinska bevis.

Sammanfattningsvis visar antikroppstesterna endast om djuret har antikroppar mot influensa eller fågelinfluensa i blodet. Detta innebär att djuret vid något tillfälle har utsatts för influensaviruset och utvecklat antikroppar (resistens) mot det, men djuren är inte alls sjuka eller symtomatiska. Det finns inga internationella data om hur länge antikroppar syns i djurets blodbild och den diagnostik som nu används är bristfällig. Antikroppar kan till och med överföras från mödrar till valpar, vilket innebär att ett djur med antikroppar inte nödvändigtvis har drabbats av fågelinfluensavirus under sin livstid.

Det finns inte heller någon certifierad kommersiell metod för att testa fågelinfluensa på grundval av antikroppar. Samtidigt har Livsmedelsverket inte svarat på FIFUR:s många begäran om information genom vilka FIFUR har bett Livsmedelsverket lämna in de tekniska metoderna för dess antikroppstester. Livsmedelsverket har inte svarat på begäran om information inom de lagstadgade tidsfristerna. FIFUR vet alltså överhuvudtaget inte exakt hur Livsmedelsverket bedriver forskning om antikroppar som den enda aktören i världen.

Provningen har gett upphov till stor oro bland producenterna. Om producenterna vill vägra att deras djur testas för antikroppar är detta också möjligt enligt lag, och FIFUR stöder producenterna i sådana överklaganden till förvaltningsdomstolen. På samma sätt fortsätter FIFUR att ge juridiskt stöd till farmer som med olika metoder förklarats vara smittade.

Förvirrande och slumpartade myndighetsanvisningar

FIFUR betonar också att bl.a. Livsmedelsverkets och Arbetshälsoinstitutets anvisningar till pälsnäringen har varit oklara och motstridiga. Dessutom har jord - och skogsbruksministeriet berett motstridiga och juridiskt ogiltiga utkast till förordningar för bekämpning av fågelinfluensa på pälsfarmer. FIFUR motsätter sig motstridiga riktlinjer och förslag till förordningar och kräver ändringar.

Pälsbranschen har alltid satsat på hälsosäkerhet

Hälsosäkerheten är av största vikt för pälsnäringen. Branschen har alltid haft ett gott samarbete med olika aktörer och myndigheter i bekämpningen av djursjukdomar och säkerställandet av hälsosäkerheten. Åren 2020-2022 utvecklade och skaffade branschen tillstånd för coronavirusvaccin för minkar tillsammans med en forskargruppen vid Helsingfors universitet.

FIFUR konstaterar att myndigheterna ännu sommaren 2023 var proportionerliga när det gäller vetenskapligt bevisade fall av infektion med fågelinfluensa hos pälsdjur. Under hösten och början av vintern har riktlinjerna ändrats kontinuerligt och blivit överdimensionerade och hotar aktörerna inom näringen.

Såsom FIFUR meddelade 31.8.2023 (presslänk) är infektioner med fågelinfluensa inte pälsfarmernas och pälsdjurens fel, och pälsproduktionen kan fortsätta tryggt i framtiden. Bekämpningen av fågelinfluensan och andra zoonotiska sjukdomar kräver en bredare samhällsdebatt, och olagliga och stränga åtgärder kan inte utan motivering riktas mot endast en sektor. Samtidigt konstaterar FIFUR att fågelinfluensa har förekommit i världen åtminstone sedan 1996 och att man i fråga om fågelinfluensa aldrig heller i Finland har börjat testa antikroppar på samma sätt som nu.

Tilläggsuppgifter:

Marja Tiura, verksamhetsledare, FIFUR, T. +358 50 5113060

Jussi Peura, forskningsdirektör, FIFUR, T. +358 400 637 255
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, FIFUR, T. +358 50 306 2374

Heikki Huhtamäki, advokat, Veljekset Huhtamäki Asianajotoimisto Oy, T. +358 50 865 8385