Två pälsfarmer drabbade, rävar släppts ut och valpar döda - meningslös djuraktivism

20.5.2020
Två av FIFURs medlemsfarmer har drabbats natten mellan tisdag och onsdag (19.5-20.5) i Kalajoki. Inkräktare har släppt rävar och mödrar med kullar ut ur skugghusen och tiotals valpar har dött. Farmerna ligger sida vid sida. Rävarna hade släppts från två skugghus. Polisen undersöker saken.

Attackerna på pälsfarmerna avslöjades på onsdag morgon när företagaren och arbetare åkte på morgonens vårdrunda. De frigjorda rävarna fångades under morgonen. Dessa var nyvalpade moderrävar. Några tiotal valpar som har lämnats ensamma har dött.

”Vissa har dödats av stressade mödrar, andra har frusit och andra måste avlivas. När mödrar och kullar är förvirrade tar mödrar inte hand om andras valpar, sägerJohanna Korpela, FIFURs veterinär.

"Detta är en meningslös kriminell attack som helt ignorerar djurens välfärd," sägerMarja Tiura, FIFURs verksamhetsledare.

”Vi trodde att sådana attacker hörde till en förgången tid eftersom de strider mot ett förnuftigt yttrande och till och med aktivisternas egna intressen, men tydligen gick det på ett annat sätt. Förhoppningsvis kommer polisen att lösa fallen, fortsätter Tiura.

Polis och en tjänsteveterinär har varit på plats på onsdag för att undersöka saken. FIFUR anser också att attacken är förkastlig eftersom den riktats mot nyfödda kullar. Dessutom har inkräktarna utgjort en risk för djursjukdomar på farmerna.

 

Tilläggsuppgifter:

Johanna Korpela, veterinär, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund FIFUR

T: 050 464 8834
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund FIFUR T: 050 306 2374

Asiakirja: