Toimiala
Maailman turkismarkkinoilla Suomi tunnetaan ketunnahkojen tuottajana. Sinikettu on suomalaisen turkiselinkeinon päätuote.
Suomalainen turkiselinkeino on nykyisin voimakkaasti keskittynyt Pohjanmaalle, missä sillä on hyvät toimintaedellytykset.
Tiloilta nahat toimitetaan Vantaalle, missä huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj myy ne kansainvälisissä turkishuutokaupoissa.
Turkisala on kansainvälinen elinkeino. Turkiseläimiä kasvatetaan Suomen lisäksi Kiinassa ja monissa Euroopan maissa. Nahkamarkkinat ovat maailmanlaajuiset ja turkiksia käytetään kaikkialla.
Päätöksenteolla on kauaskantoiset vaikutukset elinkeinon harjoittamiseen. FIFUR on arvostettu, luotettava ja hyvämaineinen toimija päätöksenteon taustalla.
Turkistila
Turkiseläimet olivat maamme ensimmäisiä nisäkkäitä noin 10 000 vuotta sitten. Elinkeinonakin turkiksilla on pitkät perinteet Suomessa. Turkiseläimiä on kasvatettu maassamme jo yli 100 vuotta.
Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää turkistilan toimintaa. Kevät ja syksy ovat kiireisiä aikoja, jolloin tiloilla tehdään töitä vuorokauden ympäri.
Suomalainen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.
Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan tarkoitukseen soveltuvissa varjotaloissa ja halleissa.
Ravinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä.
Turkiseläimet
Turkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe.
Turkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan.
Suomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla.
Minkki (Neovison vison, ennen Mustela vison) kuuluu näätäeläimiin ja on yksi maailman tärkeimmistä sekä arvostetuimmista turkiseläimistä.
Hopeakettu (Vulpes vulpes) on turkismaailman uranuurtaja: hopeakettuturkisten suuri suosio oli aikoinaan kimmokkeena turkistuotannon aloittamiselle.
Sinikettu (Vulpes lagopus, ennen Alopex lagopus) on naalin siniharmaa värimuoto ja se on yleisin kettu suomalaisilla turkistiloilla.
Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita on kasvatettu Suomessa jo yli 100 vuoden ajan.
Turkistuottaja
Kiinnostaako työ turkiseläinten parissa? Tutustu alan monipuolisiin koulutusmahdollisuuksiin!
Tilastollisesti tyypillinen suomalainen turkiseläinkasvattaja on 40–50-vuotias mies, joka vastaa sertifioidusta tilastaan Pohjanmaalla.
Vastuullisen turkistuotannon täytyy kehittyä jatkuvasti, jotta Suomen tuotanto pitää etumatkansa muuhun Eurooppaan. Siksi tarvitaan myös WelFur-sertifiointia, sanoo Saga Fursin Charles Ross.
