Turkiselinkeino

Turkiselinkeinolla on merkitystä

Turkiselinkeino on Suomessa taloudellisesti merkittävä elinkeino.

Johtava ketuntuottaja

Maailman turkismarkkinoilla Suomi tunnetaan ketunnahkojen tuottajana. Sinikettu on suomalaisen turkiselinkeinon päätuote.

Pohjanmaalle keskittynyt

Suomalainen turkiselinkeino on nykyisin voimakkaasti keskittynyt Pohjanmaalle, missä sillä on hyvät toimintaedellytykset.

Huutamalla kaupaksi

Tiloilta nahat toimitetaan Vantaalle, missä huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj myy ne kansainvälisissä turkishuutokaupoissa.

Meiltä maailmalle

Turkisala on kansainvälinen elinkeino. Turkiseläimiä kasvatetaan Suomen lisäksi Kiinassa ja monissa Euroopan maissa. Nahkamarkkinat ovat maailmanlaajuiset ja turkiksia käytetään kaikkialla.

Edunvalvontaa elintilan puolesta

Päätöksenteolla on kauaskantoiset vaikutukset elinkeinon harjoittamiseen. FIFUR on arvostettu, luotettava ja hyvämaineinen toimija päätöksenteon taustalla.

Pitkät perinteet

Turkiseläimet olivat maamme ensimmäisiä nisäkkäitä noin 10 000 vuotta sitten. Elinkeinonakin turkiksilla on pitkät perinteet Suomessa. Turkiseläimiä on kasvatettu maassamme jo yli 100 vuotta.

Vaihtelua vuodenajoista

Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää turkistilan toimintaa. Kevät ja syksy ovat kiireisiä aikoja, jolloin tiloilla tehdään töitä vuorokauden ympäri.

Sertifiointi – laatutyötä suomalaisilla turkistiloilla

Suomalainen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.

Tarkoituksenmukainen ympäristö

Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan tarkoitukseen soveltuvissa varjotaloissa ja halleissa.

Ruokinta kasvun mukaan

Ravinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä.

Turkiseläimen hyvinvointi

Turkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe.

Turkiseläimen elinkaari

Turkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin turkiseläimistä.

Suomensupi

Suomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla.

Minkki

Minkki (Neovison vison, ennen Mustela vison) kuuluu näätäeläimiin ja on yksi maailman tärkeimmistä sekä arvostetuimmista turkiseläimistä.

Hopeakettu

Hopeakettu (Vulpes vulpes) on turkismaailman uranuurtaja: hopeakettuturkisten suuri suosio oli aikoinaan kimmokkeena turkistuotannon aloittamiselle.

Sinikettu

Sinikettu (Vulpes lagopus, ennen Alopex lagopus) on naalin siniharmaa värimuoto ja se on yleisin kettu suomalaisilla turkistiloilla.

Turkiseläin on tuotantoeläin

Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita on kasvatettu Suomessa jo yli 100 vuoden ajan.

Vaativa ammatti

Kiinnostaako työ turkiseläinten parissa? Tutustu alan monipuolisiin koulutusmahdollisuuksiin!

Tyypillinen tuottaja

Tilastollisesti tyypillinen suomalainen turkiseläinkasvattaja on 40–50-vuotias mies, joka vastaa sertifioidusta tilastaan Pohjanmaalla.

Yrittäjyys

Yrittäjyys näkyy vahvasti turkistiloilla, jotka pääsääntöisesti ovat yhtiömuotoisia.

Vastuullisuusohjelmat ovat ostajille tuiki tärkeitä

Vastuullisen turkistuotannon täytyy kehittyä jatkuvasti, jotta Suomen tuotanto pitää etumatkansa muuhun Eurooppaan. Siksi tarvitaan myös WelFur-sertifiointia, sanoo Saga Fursin Charles Ross.