Suomi on maailman johtava laadukkaiden pitkäkarvaisten turkisnahkojen tuottaja. Turkikset ovat yksi Suomen tärkeistä vientituotteista.
Toimiala

Johtava ketuntuottaja
Maailman turkismarkkinoilla Suomi tunnetaan ketunnahkojen tuottajana. Sinikettu on suomalaisen turkiselinkeinon päätuote.

Pohjanmaalle keskittynyt
Suomalainen turkiselinkeino on nykyisin voimakkaasti keskittynyt Pohjanmaalle, missä sillä on hyvät toimintaedellytykset.

Huutamalla kaupaksi
Tiloilta nahat toimitetaan Vantaalle, missä huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj myy ne kansainvälisissä turkishuutokaupoissa.

Meiltä maailmalle
Turkisala on kansainvälinen elinkeino. Turkiseläimiä kasvatetaan Suomen lisäksi Kiinassa ja monissa Euroopan maissa. Nahkamarkkinat ovat maailmanlaajuiset ja turkiksia käytetään kaikkialla.

Edunvalvontaa elintilan puolesta
Päätöksenteolla on kauaskantoiset vaikutukset elinkeinon harjoittamiseen. FIFUR on arvostettu, luotettava ja hyvämaineinen toimija päätöksenteon taustalla.
Turkistila

Pitkät perinteet
Turkiseläimet olivat maamme ensimmäisiä nisäkkäitä noin 10 000 vuotta sitten. Elinkeinonakin turkiksilla on pitkät perinteet Suomessa. Turkiseläimiä on kasvatettu maassamme jo yli 100 vuotta.

Vaihtelua vuodenajoista
Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää turkistilan toimintaa. Kevät ja syksy ovat kiireisiä aikoja, jolloin tiloilla tehdään töitä vuorokauden ympäri.

Sertifiointi – laatutyötä suomalaisilla turkistiloilla
Suomalainen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.

Tarkoituksenmukainen ympäristö
Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan tarkoitukseen soveltuvissa varjotaloissa ja halleissa.

Ruokinta kasvun mukaan
Ravinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä.
Turkiseläimet

Turkiseläimen hyvinvointi
Turkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe.

Turkiseläimen elinkaari
Turkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan.

Suomensupi
Suomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla.

Minkki
Minkki (Neovison vison, ennen Mustela vison) kuuluu näätäeläimiin ja on yksi maailman tärkeimmistä sekä arvostetuimmista turkiseläimistä.

Hopeakettu
Hopeakettu (Vulpes vulpes) on turkismaailman uranuurtaja: hopeakettuturkisten suuri suosio oli aikoinaan kimmokkeena turkistuotannon aloittamiselle.

Sinikettu
Sinikettu (Vulpes lagopus, ennen Alopex lagopus) on naalin siniharmaa värimuoto ja se on yleisin kettu suomalaisilla turkistiloilla.

Turkiseläin on tuotantoeläin
Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita on kasvatettu Suomessa jo yli 100 vuoden ajan.
Turkistuottaja

Vaativa ammatti
Kiinnostaako työ turkiseläinten parissa? Tutustu alan monipuolisiin koulutusmahdollisuuksiin!

Tyypillinen tuottaja
Tilastollisesti tyypillinen suomalainen turkiseläinkasvattaja on 40–50-vuotias mies, joka vastaa sertifioidusta tilastaan Pohjanmaalla.
Vastuullisuusohjelmat ovat ostajille tuiki tärkeitä
Vastuullisen turkistuotannon täytyy kehittyä jatkuvasti, jotta Suomen tuotanto pitää etumatkansa muuhun Eurooppaan. Siksi tarvitaan myös WelFur-sertifiointia, sanoo Saga Fursin Charles Ross.
