Sosiaalinen vastuu
Eläinten hyvinvointi on suomalaisen turkistalouden kivijalka. Suomalaiset turkiseläimet voivat hyvin.
FIFUR tarjoaa jäsenilleen koulutusta, tapahtumia, tukea ja palveluja, joilla halutaan edesauttaa vastuullisen turkiseläinkasvatuksen perinteen jatkumista Suomessa.
Taloudellinen vastuu
Turkistuotanto on taloudellisesti merkittävä elinkeino. Pitkään kestäneestä talouden taantumasta huolimatta elinkeino tuottaa vienti- ja verotuloja ja tarjoaa työpaikkoja.
Kiertotalous
Turkislannassa on suuria mahdollisuuksia merkittäväksi sivuelinkeinoksi.
Sertifiointi, WelFur ja Fureva
Suomalainen sertifiointi (Finnish Standards) on vastuullisuutta, jäljitettävyyttä ja läpinäkyvyyttä korostava laatu- sekä ympäristöjärjestelmä, johon sisältyy myös eurooppalainen WelFur-mittaristo.
Furmark on turkiskauppaan tuleva sertifikaatti, joka tarjoaa kuluttajalle tietoa turkispukineen tuotantoketjusta.
Vastuullisuuskatsaus
Viranomaisvalvonta
Turkiseläinten, kuten muidenkin eläinten pitoa, hoitoa, kohtelua ja käsittelyä pitopaikoissa säätelevät Suomessa eläinsuojelulaki, eläinsuojeluasetus ja lopetusasetus.
Turkiseläinkasvajat ovat yrittäjiä, joiden toimintaa säätelevät samat raamit kuin muitakin yritystoiminnan harjoittajia.
Turkistilan rakentamiselle, kuten muullekin rakennustyölle, vaaditaan maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennuslupa.
Pelastuslaki ja -asetus edellyttää keskisuurilta ja suurilta turkistiloilta kirjallista pelastussuunnitelmaa, joka toimitetaan oman kunnan pelastuslaitokselle.
Ympäristönsuojelulain 3. luvussa määritellään viranomaiset ja niiden tehtävät.
Lait ja asetukset
Eläinten hyvinvointia koskeva sääntely asettaa turkiseläinten omistajalle ja haltijalle pitopaikkaan, hoitoon, kohteluun ja käsittelyyn sekä kuljetukseen liittyviä vaatimuksia.
Ympäristönsuojelun tavoitteena on hyvä ympäristön tila ja ekologisesti kestävä kehitys.
Ajantasainen rehuja ja sivutuotteita koskeva lainsäädäntö maa- ja metsätalousministeriön H-hakemistossa.