fifur.fi
  • FI
  • SV
  • EN
  • Turkiselinkeino
  • Vastuullisuus
  • Turkistuote
  • FIFUR
  • Ajankohtaista
  • Medialle
  • Yhteystiedot
  • Jäsenintra
  • Turkiselinkeino
  • Vastuullisuus
  • Turkistuote
  • FIFUR
  • Ajankohtaista
  • Medialle
  • Yhteystiedot
  • Jäsenintra
  • Home
  • Ajankohtaista

Ajankohtaista

  • Artikkeli
  • Usein kysyttyä
  • Blogi

Arkistot

  • 16.08.2016

    Usein kysyttyä

    MIKSI TURKISELÄIMIÄ KASVATETAAN HÄKEISSÄ?  Häkkikasvatukseen ja nykyisen kokoisiin häkkeihin on päädytty tutkimuksen kautta. Maa- ja metsätalousministeriö määrittelee häkkien minimikoon. Vaikka villit, luonnonvaraiset turkiseläimet liikkuvat paljon, on niiden liikkumisessa aina jokin erityinen syy kuten ravinnon tai parittelukumppanin etsiminen. Nämä tarpeet täyttyvät tilalla kasvatushäkeissä. Kaikki turkiseläimet elävät hajujen maailmassa ja avoin varjotalo tarjoaa niille tilaisuuden tarkkailla ympäristön…

    Lue lisää: Usein kysyttyä
  • 04.08.2016

    YRITTÄJYYS

    Yrittäjyys näkyy vahvasti turkistiloilla, jotka pääsääntöisesti ovat yhtiömuotoisia. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: Yrittäjä Suoraa työllisyyttä YRITTÄJÄ Suhdanneherkkänä alana turkiseläinkasvattajat ovat tottuneet suuriinkin vaihteluihin. Vuosien työ punnitaan neljää kertaa vuodessa käytävissä turkishuutokaupoissa. Monisatapäinen ostajakunta määrittelee nahoille hinnan, josta osa tuloutuu tuottajalle. Tiloilla on totuttu siihen, että toiminnan kulut tulevat kasvatuskaudella ja työn tuloksista päästään osallisiksi vasta useita…

    Lue lisää: YRITTÄJYYS
  • 04.08.2016

    SUOMENSUPI

    Suomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla. SUOMENSUPI Nykyään Suomi on maailman suurin suomensupinnahkojen tuottaja. Suomensupia kasvatetaan myös Puolassa. Kiinassa kasvatetaan kiinalaista supia, joka on samaa lajia, mutta polveutuu eri eläimistä. Suomensupin turkin väri vaihtelee valkoisesta ja vaaleanruskeasta punaruskeaan ja lähes mustaan. Koska tuotanto-oloissa ravintoa on tarjolla jatkuvasti,…

    Lue lisää: SUOMENSUPI
  • 04.08.2016

    TURKISELÄIMEN ELINKAARI

    Turkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan. Kevääseen ajoittuva turkiseläinten lisääntymisaika käynnistää tilan kiireisen ja suurta tarkkuutta vaativan tuotantokauden. Valtaosa ketuista siemennetään ja minkit paritetaan. Siemennys on herkkä ja vaativa työvaihe, jonka onnistumisella on suuri merkitys tilan tuotantokauden tulokseen. Siemennyksen jälkeen tuottaja keskittyy…

    Lue lisää: TURKISELÄIMEN ELINKAARI
  • 04.08.2016

    TURKISELÄIMEN HYVINVOINTI

    Turkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITENMISTÄ TIETÄÄ MILLOIN ELÄIN VOI HYVIN? HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITEN Jos eläin kuitenkin sairastuu tai vahingoittuu, eläimen on saatava hoitoa viipymättä. Kasvattaja hoitaa ja lääkitsee eläimiä eläinlääkärin ohjeiden…

    Lue lisää: TURKISELÄIMEN HYVINVOINTI
  • 04.08.2016

    RUOKINTA KASVUN MUKAAN

    Ravinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä. Turkiseläin tarvitsee kasvaakseen samoja ravinteita kuin ihminen. Ravitseva rehu sisältää eläimen kasvu- ja kehityskauden mukaan kulloinkin tarpeellisen määrän lihaa, kalaa, viljaa, valkuaista, rasvoja ja vettä. Löysä rehu on hyvin vesipitoista; turkiseläin saakin osa tarvitsemastaan nesteestä ravinnon mukana. Tilan…

    Lue lisää: RUOKINTA KASVUN MUKAAN
  • 04.08.2016

    TARKOITUKSENMUKAINEN YMPÄRISTÖ

    Turkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan tarkoitukseen soveltuvissa varjotaloissa ja halleissa. Varjotalot ovat pitkänomaisia katoksia, joiden keskikäytävän molemmilla puolilla on eläinten häkkirivit. Talot tarjoavat nimensä mukaisesti niissä kasvatettaville eläimille varjoisan suojan. Muista kotieläinsuojista poiketen niissä ei ole lämmitystä, sillä paksun talviturkin kasvattavat turkiseläimet eivät sitä kylmänäkään vuodenaikana tarvitse. Minkkejä kasvatetaan myös kasvatushalleissa, joissa on rinnakkain useampi…

    Lue lisää: TARKOITUKSENMUKAINEN YMPÄRISTÖ
  • 04.08.2016

    SERTIFIOINTI – LAATUTYÖTÄ SUOMALAISILLA TURKISTILOILLA

    Suomalainen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa. Suomalainen turkistuottaja toimii vastuullisesti ja hänen kasvattamansa eläimet voivat hyvin. Suomessa laki asettaa turkiseläinten pidolle vaatimuksia, joita täydentää elinkeinon oma sertifiointijärjestelmä. Sen päämääränä on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia,…

    Lue lisää: SERTIFIOINTI – LAATUTYÖTÄ SUOMALAISILLA TURKISTILOILLA
  • 04.08.2016

    VAIHTELUA VUODENAJOISTA

    Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää turkistilan toimintaa. Kevät ja syksy ovat kiireisiä aikoja, jolloin tiloilla tehdään töitä vuorokauden ympäri. Turkistilan työrytmi noudattaa vuosikiertoa, jossa tilan työt jakautuvat joka päivä toistuviin ja toisaalta vain tiettyyn vuodenaikaan osuviin töihin. Vuoden alussa tilan eläinkanta on pienimmillään. Nahkontakausi on juuri päättynyt ja jäljellä ovat tulevana keväänä lisääntymään jätetyt siitoseläimet. Näiden ruokintaa…

    Lue lisää: VAIHTELUA VUODENAJOISTA
  • 19.07.2016

    PITKÄT PERINTEET

    Turkiseläimet olivat maamme ensimmäisiä nisäkkäitä noin 10 000 vuotta sitten. Elinkeinonakin turkiksilla on pitkät perinteet Suomessa. Turkiseläimiä on kasvatettu maassamme jo yli 100 vuotta. Tuotannon ydinaluetta ovat Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sekä ruotsinkielinen Pohjanmaa, missä sijaistee yhteensä yli 95 prosenttia tiloista. Tämän lisäksi turkistiloja on eri puolella Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomea. Turkistilojen määrä on laskenut ja…

    Lue lisää: PITKÄT PERINTEET
←Uudemmat

SUOMEN TURKISELÄINTEN KASVATTAJAIN LIITTO RY
FINLANDS PÄLSDJURSUPPFÖDARES FÖRBUND RF
FINNISH FUR BREEDERS’ ASSOCIATION

Tilaa uutiskirje

Yhteys

Vaihde (09) 849 81

stkl.vantaa@fifur.fi

Tietosuojaseloste

Mediakortti

Postiosoite

PL 5 | P.O. Box 5
01601 VANTAA

Käyntiosoite

Martinkyläntie 48A
01720 VANTAA

Laskutusosoite

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry
02023142, PL 100, 80020 Kollektor Scan

Verkkolaskutusosoite:
003702023142
Välittäjä: Maventa
Välittäjän tunnus: 003721291126
Y-tunnus: 0202314-2

Hyödyllisiä linkkejä

Saga Furs
Fevia Lab
Turkiskaupan liitto ry
International Fur Federation


© 2025 Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto (FIFUR) ry.

  • Instagram
  • LinkedIn
  • X
  • YouTube