Ajankohtaista
Arkistot
-
Usein kysyttyä
Lue lisää: Usein kysyttyäMIKSI TURKISELÄIMIÄ KASVATETAAN HÄKEISSÄ? Häkkikasvatukseen ja nykyisen kokoisiin häkkeihin on päädytty tutkimuksen kautta. Maa- ja metsätalousministeriö määrittelee häkkien minimikoon. Vaikka villit, luonnonvaraiset turkiseläimet liikkuvat paljon, on niiden liikkumisessa aina jokin erityinen syy kuten ravinnon tai parittelukumppanin etsiminen. Nämä tarpeet täyttyvät tilalla kasvatushäkeissä. Kaikki turkiseläimet elävät hajujen maailmassa ja avoin varjotalo tarjoaa niille tilaisuuden tarkkailla ympäristön…
-
YRITTÄJYYS
Lue lisää: YRITTÄJYYSYrittäjyys näkyy vahvasti turkistiloilla, jotka pääsääntöisesti ovat yhtiömuotoisia. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: Yrittäjä Suoraa työllisyyttä YRITTÄJÄ Suhdanneherkkänä alana turkiseläinkasvattajat ovat tottuneet suuriinkin vaihteluihin. Vuosien työ punnitaan neljää kertaa vuodessa käytävissä turkishuutokaupoissa. Monisatapäinen ostajakunta määrittelee nahoille hinnan, josta osa tuloutuu tuottajalle. Tiloilla on totuttu siihen, että toiminnan kulut tulevat kasvatuskaudella ja työn tuloksista päästään osallisiksi vasta useita…
-
SUOMENSUPI
Lue lisää: SUOMENSUPISuomensupin (Nyctereutes procyonoides) kasvatusta kokeiltiin Suomessa jo 1940-luvulla, mutta varsinaisesti kasvatus aloitettiin vasta 1970-luvulla. SUOMENSUPI Nykyään Suomi on maailman suurin suomensupinnahkojen tuottaja. Suomensupia kasvatetaan myös Puolassa. Kiinassa kasvatetaan kiinalaista supia, joka on samaa lajia, mutta polveutuu eri eläimistä. Suomensupin turkin väri vaihtelee valkoisesta ja vaaleanruskeasta punaruskeaan ja lähes mustaan. Koska tuotanto-oloissa ravintoa on tarjolla jatkuvasti,…
-
TURKISELÄIMEN ELINKAARI
Lue lisää: TURKISELÄIMEN ELINKAARITurkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan. Kevääseen ajoittuva turkiseläinten lisääntymisaika käynnistää tilan kiireisen ja suurta tarkkuutta vaativan tuotantokauden. Valtaosa ketuista siemennetään ja minkit paritetaan. Siemennys on herkkä ja vaativa työvaihe, jonka onnistumisella on suuri merkitys tilan tuotantokauden tulokseen. Siemennyksen jälkeen tuottaja keskittyy…
-
TURKISELÄIMEN HYVINVOINTI
Lue lisää: TURKISELÄIMEN HYVINVOINTITurkiseläin on tuotantoeläin. Kasvattaja luo olosuhteet, joissa eläin voi hyvin ja kasvaa sekä pysyy terveenä. Hyvinvoiva eläin on tuottajan ylpeyden aihe. TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT: HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITENMISTÄ TIETÄÄ MILLOIN ELÄIN VOI HYVIN? HYVINVOIVA ELÄIN TUOTTAA PARHAITEN Jos eläin kuitenkin sairastuu tai vahingoittuu, eläimen on saatava hoitoa viipymättä. Kasvattaja hoitaa ja lääkitsee eläimiä eläinlääkärin ohjeiden…
-
RUOKINTA KASVUN MUKAAN
Lue lisää: RUOKINTA KASVUN MUKAANRavinto vaikuttaa turkiseläimen hyvinvointiin, nahkan laatuun ja pentutulokseen. Rehun laatu, saatavuus ja hinta ovat turkistuotannon kriittisiä menestystekijöitä. Turkiseläin tarvitsee kasvaakseen samoja ravinteita kuin ihminen. Ravitseva rehu sisältää eläimen kasvu- ja kehityskauden mukaan kulloinkin tarpeellisen määrän lihaa, kalaa, viljaa, valkuaista, rasvoja ja vettä. Löysä rehu on hyvin vesipitoista; turkiseläin saakin osa tarvitsemastaan nesteestä ravinnon mukana. Tilan…
-
TARKOITUKSENMUKAINEN YMPÄRISTÖ
Lue lisää: TARKOITUKSENMUKAINEN YMPÄRISTÖTurkiseläimet ovat tuotantoeläimiä, joita kasvatetaan tarkoitukseen soveltuvissa varjotaloissa ja halleissa. Varjotalot ovat pitkänomaisia katoksia, joiden keskikäytävän molemmilla puolilla on eläinten häkkirivit. Talot tarjoavat nimensä mukaisesti niissä kasvatettaville eläimille varjoisan suojan. Muista kotieläinsuojista poiketen niissä ei ole lämmitystä, sillä paksun talviturkin kasvattavat turkiseläimet eivät sitä kylmänäkään vuodenaikana tarvitse. Minkkejä kasvatetaan myös kasvatushalleissa, joissa on rinnakkain useampi…
-
SERTIFIOINTI – LAATUTYÖTÄ SUOMALAISILLA TURKISTILOILLA
Lue lisää: SERTIFIOINTI – LAATUTYÖTÄ SUOMALAISILLA TURKISTILOILLASuomalainen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa. Suomalainen turkistuottaja toimii vastuullisesti ja hänen kasvattamansa eläimet voivat hyvin. Suomessa laki asettaa turkiseläinten pidolle vaatimuksia, joita täydentää elinkeinon oma sertifiointijärjestelmä. Sen päämääränä on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia,…
-
VAIHTELUA VUODENAJOISTA
Lue lisää: VAIHTELUA VUODENAJOISTAVuodenaikojen vaihtelu rytmittää turkistilan toimintaa. Kevät ja syksy ovat kiireisiä aikoja, jolloin tiloilla tehdään töitä vuorokauden ympäri. Turkistilan työrytmi noudattaa vuosikiertoa, jossa tilan työt jakautuvat joka päivä toistuviin ja toisaalta vain tiettyyn vuodenaikaan osuviin töihin. Vuoden alussa tilan eläinkanta on pienimmillään. Nahkontakausi on juuri päättynyt ja jäljellä ovat tulevana keväänä lisääntymään jätetyt siitoseläimet. Näiden ruokintaa…
-
PITKÄT PERINTEET
Lue lisää: PITKÄT PERINTEETTurkiseläimet olivat maamme ensimmäisiä nisäkkäitä noin 10 000 vuotta sitten. Elinkeinonakin turkiksilla on pitkät perinteet Suomessa. Turkiseläimiä on kasvatettu maassamme jo yli 100 vuotta. Tuotannon ydinaluetta ovat Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sekä ruotsinkielinen Pohjanmaa, missä sijaistee yhteensä yli 95 prosenttia tiloista. Tämän lisäksi turkistiloja on eri puolella Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomea. Turkistilojen määrä on laskenut ja…

