SERTIFIOINTI – LAATUTYÖTÄ SUOMALAISILLA TURKISTILOILLA

Suomalainen turkistuottaja toimii vastuullisesti ja hänen kasvattamansa eläimet voivat hyvin. Suomessa laki asettaa turkiseläinten pidolle vaatimuksia, joita täydentää elinkeinon oma sertifiointijärjestelmä. Sen päämääränä on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.  

Sertifioinnin läpäiseminen edellyttää, että tilan toiminta täyttää asetetut kriteerit ja tuotanto on huolellisesti dokumentoitua sekä läpinäkyvää. Mikäli auditoija havaitsee puutteita, tekee tuottaja vaaditut korjaukset määräaikaan mennessä. Sertifikaatti myönnetään vain niille tiloille, jotka täyttävät kaikki kriteerit. Sertifikaatti on uudistettava vuosittain uudella auditoinnilla ja tilan peräkkäisten auditointien on ajoituttava tilalla eri vuosina eri vuodenaikoihin.

Auditoinneista vastaa vallitsevan ja hyväksytyn käytännön mukaan ulkoiset auditoijat. He ovat alan ammattilaisia, joilla on auditointipätevyys. Auditoijat arvioivat tilalla kahdeksaa asiakokonaisuutta yhteensä yli 30 kriteerillä.

Tärkein tekijä vaatimusten toteutumisessa on tuottaja. Sen lisäksi, että eläinten hyvä päivittäinen hoito on hänen vastuullaan, tuottaja on yrittäjä. Hän suunnittelee tilan toimintaa, laskee kustannuksia ja tuottoja sekä tekee hankintoja. Tarkka kirjanpito kaikista eläimiin, tilan tapahtumiin, talouteen ja henkilöstöön liittyvistä asioista on osa tätä työtä.

Suomalaiset turkistilat ovat hyvin sertifioinnin piirissä. Eläinlajikohtaisesti kettujen tuotannosta lähes 100 % ja suomensupien tuotannosta 100 % oli sertifioitu vuonna 2024. Minkkituotannosta oli sertifioitu 87 %. Saga Furs Oyj välittää vain sertifioituja nahkoja. Tämän ansiosta kuluttaja, missä tahansa ympäri maailmaa, voi olla varma, että suomalainen turkiseläin on kasvatettu vastuullisesti: eläintä arvostaen, ympäristöä kunnioittaen sekä ihmisistä ja heidän toimeentulostaan huolehtien.

Takaisin ylös