TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:
Suomalaisen turkiksen matka maailmalle
Vuonna 2023 tiloilla tuotettiin noin 360 000 ketun-, 330 000 minkin- sekä noin 50 000 suomensupinnahkaa. Lopettamisen jälkeen eläimet nahkotaan ja nahkoihin kiinnitetään viivakoodi, jonka perusteella nahka on jäljitettävissä sille tilalle, jolta se on peräisin. On huomattava, että vuonna 2023 noin 40 % kauden eläinkannasta, 485 000 eläintä, hävitettiin viranomaisten määräyksellä lintuinfluenssariskin torjumiseksi.
Tiloilta raakanahat toimitetaan Vantaalle, missä huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj lajittelee ja myy ne yleensä neljä kertaa vuodessa järjestettävissä turkishuutokaupoissa.
Vantaalta nahat jatkavat muokattaviksi Kiinaan ja vähäisessä määrin myös Eurooppaan. Turkispukineita valmistetaan pääasiassa Kiinassa ja Italiassa. Ompelimoista valmiit pukineet päätyvät myymälöihin eri puolille maailmaa.
Turkispukineita valmistetaan pääasiassa Kiinassa ja Italiassa. Ompelimoista valmiit pukineet päätyvät myymälöihin eri puolille maailmaa.
Meillä ja maailmalla
Maailman turkistuotannosta noin puolet tulee EU-alueelta, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Euroopan ulkopuolella suurin turkisten tuottaja on Kiina.
Muita merkittäviä tuottajamaita Euroopassa Suomen lisäksi ovat mm. Puola, Kreikka, Liettua ja Espanja.
Lontoo, Milano, Pariisi ja New York ovat muodin pääkaupunkeja, jotka määrittelevät trendit. Näissä kaupungeissa toimivat maailman johtavat muotitalot ja designerit. Hongkong tavoittaa suuren määrän turkisten ostajia.
International Fur Federation (IFF) on alan kansainvälinen kattojärjestö. Se jakaa tietoa, edistää toimialan tunnettuutta ja markkinoi turkismuotia.
- Muualla verkossa
- Fur Europe
- Saga Furs