Meiltä maailmalle
Turkisala on kansainvälinen elinkeino. Turkiseläimiä kasvatetaan Suomen lisäksi Kiinassa ja monissa Euroopan maissa. Nahkamarkkinat ovat maailmanlaajuiset ja turkiksia käytetään kaikkialla.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

Suomalaisen turkiksen matka maailmalle

Vuonna 2018 tiloilla tuotettiin noin 2,66 milj. ketun- ja suomensupin sekä 1,9 milj. minkinnahkaa. Lopettamisen jälkeen eläimet nahkotaan ja nahkoihin kiinnitetään viivakoodi, jonka perusteella nahka on jäljitettävissä sille tilalle, jolta se on peräisin.

Tiloilta raakanahat toimitetaan Vantaalle, missä huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj lajittelee ja myy ne yleensä neljä kertaa vuodessa järjestettävissä turkishuutokaupoissa.

Vantaalta nahat jatkavat muokattaviksi Kiinaan ja vähäisessä määrin myös Eurooppaan. Turkispukineita valmistetaan pääasiassa Kiinassa ja Italiassa. Ompelimoista valmiit pukineet päätyvät myymälöihin eri puolille maailmaa.

Turkispukineita valmistetaan pääasiassa Kiinassa ja Italiassa. Ompelimoista valmiit pukineet päätyvät myymälöihin eri puolille maailmaa.

Meillä ja maailmalla

Maailman turkistuotannosta runsas puolet tulee EU-alueelta ja Norjasta. Euroopan ulkopuolella suurin turkisten tuottaja on Kiina.

Suomen lisäksi Euroopassa on monia muita turkisten tuottajamaita. Suomi on maailman suurimpia ketunnahkojen tuottajamaita ja Tanska puolestaan minkinnahkojen. Muita merkittäviä turkistarhausmaita ovat Hollanti, Puola ja Norja. 

Lontoo, Milano, Pariisi ja New York ovat muodin pääkaupunkeja, jotka määrittelevät trendit. Näissä kaupungeissa toimivat maailman johtavat muotitalot ja designerit. Hongkong tavoittaa suuren määrän turkisten ostajia.

Alan tuottajilla, designereilla ja kaupalla on yhteinen Fur Europe -niminen edunvalvontaorganisaatio. Se jakaa tietoa, edistää toimialan tunnettuutta ja markkinoi turkismuotia.

 

Kuvagalleria: 
Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta