Pälsfarmer satsar på bioskydd, sluta skylla på producenterna
”I år har fågelinfluensans omfattning och intensitet kommit som en överraskning över hela världen, och man har inte kunnat vara helt beredd på utbrotten.” Under de senaste veckornas debatt har problemet med fågelinfluensan helt övervältrats på pälsnäringen. Sanningen är dock att hotet från virus som utan hinder sprider sig i vilda fågelpopulationer inte försvinner genom ett upphörande av pälsdjursuppfödningen.”, konstaterar FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.
Den utbredda fågelinfluensan hos vilda fåglar och det hot som den utgör för oss alla bör bli föremål för en bredare samhällsdebatt och ett slut på de ensidiga anklagelserna mot pälsdjursuppfödarna.
Tiura och Jussi Peura, forskningsdirektör vid FIFUR, påpekar att det i offentligheten finns en falsk bild av att det inte har gjorts någon fågelbekämpning på pälsfarmerna och att man inte har förberett sig på det.
”Man har alltid satsat på biosäkerhet och fåglarna är skadedjur på gårdarna.” I kampen mot coronaviruset lyckades vi mycket bra och kunde hålla coronaviruset borta från pälsfarmerna som enda land i Europa. Vi utvecklade också ett djurvaccin mot coronaviruset tillsammans med en forskargrupp. Också risken för fågelinfluensa kan kontrolleras”, säger Tiura.
Största delen av pälsfarmerna i Finland är skyddade så att det inte uppstår kontakt mellan fåglar och pälsdjur. I synnerhet minkgårdar har traditionellt skyddats väl på grund av andra produktionssjukdomar som förekommer på minkar. Eftersom det dock alltid finns utrymme för förbättringar har man redan innan fågelinfluensaepidemin bröt ut fäst uppmärksamhet vid fågelbekämpningen i farmcertifieringen och rådgivningen inom näringen.
”Inom fågelbekämpningen har det på farmerna traditionellt använts fågelnät, linor och vajrar samt andra skyddskonstruktioner och bekämpningsåtgärder, såsom gaskanoner. Under sommarens epidemi har effektiviseringen av fågelbekämpningen lyfts fram som ett av FIFURs och pälsfarmernas främsta mål. Men det är över huvud taget svårt att hålla fåglarna borta från gårdarna”, säger Jussi Peura.
Myndigheterna sköter situationen, FIFURs roll är rådgivning och stöd till producenterna
I Finland ansvarar myndigheterna för bekämpningen av fågelinfluensa och för kommunikationen om sjukdomsläget. En aktuell lägesbild finns på Livsmedelsverkets webbplats. FIFUR ansvarar för producenternas rådgivning inom person - och fågelskyddet, producenternas mentala stöd och producentkommunikationen i samarbete med myndigheterna.
”Myndighetens avgöranden i ett ärende som gäller fågelinfluensa har varit genomtänkta och nödvändiga för att sjukdomsrisken ska kunna avvärjas. Naturligtvis är åtgärderna mycket hårda för de farmer och farmare som de riktar sig till. Det viktigaste är att åtgärderna står i proportion till riskerna, konstaterar Tiura och Peura.
Utöver arbetet med biosäkerhet kommer FIFUR under de kommande veckorna att koncentrera sig på att stödja producenterna som fått order om avlivning av djur. För närvarande (30.8.2023) finns det 25 smittade gårdar och 14 gårdar har fått beslut om avlivning av djur som säkerhetsåtgärd, vilket gäller cirka 120 000 djur. Som en proportion kan det konstateras att FIFUR har nu ca 400 aktiva medlemsföretag och att gårdarna för närvarande har ca 1,3 miljoner minkar, rävar och finnsjubbar.
”Beslut om avlivning av djur har utfärdats till långvariga familjeföretag som förlorar flera årtionden av kvalitetsarbete. Kvalitets - och förädlingsarbetet kan inte uppskattas ekonomiskt, det tar lång tid att nå motsvarande nivå. Ersättningarna enligt lagen om djursjukdomar ska vara sådana att farmen kan fortsätta. Farmer som fått beslut om avlivning av djur kan få inkomster av pälsförsäljning tidigast på auktionerna 2025”, påpekar Tiura och Peura.
Tilläggsuppgifter:
Marja Tiura, verksamhetsledare, FIFUR, t. 050 511 3060
Jussi Peura, forskningsdirektör, FIFUR, t. 0400 637 255
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, FIFUR, t. 050 306 2374