Pälsnäringen fortsätter och utvecklas i Finland – medborgarinitiativet strider mot näringsfriheten
FIFUR betonar att pälsnäringen i huvudsak baserar sig på familje - och SMF-företagande och är helt marknadsbaserad.
”I det nuvarande samhällsekonomiska läget är det närmast oansvarigt att kräva ett förbud mot företagande och en näringsgren som medför sysselsättning och exportinkomster. Varje export- och skatteeuro behövs i det finländska samhället”, säger FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.
Pälsdjursuppfödningen är strängt reglerad både i Finland och i EU och branschen är med i beredningen av lagstiftningen om djurens välbefinnande på nationell nivå och EU-nivå. I Finland är under beredning en ny pälsdjursförordning som kommit långt, som ytterligare förbättrar pälsdjurens välbefinnande och uppfödning.
”Utvecklingen av kvalitetssystemen tillsammans med myndigheterna pågår redan i enlighet med regeringsprogrammet. Senast har bestämmelser om biosäkerhet lagts till i farmcertifieringen i samarbete med myndigheterna”, berättar FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.
”Våra företagare har förbundit sig att uppfylla kraven i djurskyddslagen och pälsförordningen och förtjänar arbetsro från olika förbudsprojekt”, säger Tiura.
I juni 2013 förkastade riksdagen medborgarinitiativet om förbud mot pälsdjursuppfödning med rösterna 146–36. De viktigaste grunderna var också då att skydda grundlagsenliga näringsfriheten och branschens engagemang för att förbättra pälsdjurens välbefinnande. Efter den tidigare behandlingen av initiativet har branschen bl.a. infört ett av Europeiska kommissionen erkänt WelFur-djursvälfärdscertifikat i alla pälsproducerande EU-länder. Finland har också i detta arbete varit en global vägvisare.
”Det kommer säkert att finnas en hel del diskussion kring initiativet, men jag tror att riksdagen förkastar initiativet ungefär lika tydligt som år 2013”, bedömer Tiura.
Bioskyddet och zoonosbekämpningen på farmerna är i gott skick
När det gäller de folkhälsorisker som nämns i medborgarinitiativet konstaterar FIFUR att alla näringar med produktionsdjur är förknippade med sjukdomsrisker som måste beaktas enligt WHO:s One Health-metod.
Den finländska pälsnäringen har alltid tagit kampen mot zoonoser på allvar. Ett bra exempel är branschens verksamhet under coronapandemin. I Finland har ingen coronavirussmitta konstaterats hos pälsdjur i myndighetstesten. Vid sidan av sjukdomsbekämpningen utvecklade och skaffade FIFUR på eget initiativ tillstånd för coronavaccin för minkar, med vilket Finlands avelsminkar
vaccinerades mot coronaviruset vid årsskiftet 2021–2022, som det enda pälsproducerande landet i EU.
Pälsfarmernas bioskydd har organiserats i enlighet med kraven i statsrådets förordning från år 2024, och i myndigheternas tester har inga nya fall av fågelinfluensa hos pälsdjur upptäckts i år. I och med förordningen fastställdes närmare kriterier för skyddet mot fåglar. Före förordningen i fråga fanns det ingen sådan lagstiftning, men bekämpningen av skadedjur fanns i FIFURs certifieringsregler och farmerna skötte själva fågelbekämpningen. FIFURs medlemsföretag följer lagar och riktlinjer från myndigheterna när det gäller all deras verksamhet. Även till denna del kan pälsdjursuppfödningen fortsätta i Finland på ett säkert sätt med iakttagande av bestämmelserna om biosäkerhet.
Det anslag på 51 miljoner euro för ersättningar för farmer med fågelinfluensa som statsrådet beviljade i februari i fjol är inte näringsstöd eller statsstöd, utan skadestånd för egendom som staten förstört i företagen enligt lagen om djursjukdomar. Det har inte alls varit frågan om stöd utgivet till pälsnäringen.
Bakgrund: 5,5 miljarder euro i export sedan 2010
Pälsnäringen är och har alltid varit en marknadsdriven exportbransch som har en betydande sysselsättningseffekt i synnerhet i de fyra österbottniska landskapen och huvudstadsregionen. Det är frågan om en betydande näring i Finland.
FIFUR publicerade 27.8.2024 den senaste statistiköversikten av pälsbranschen som utförts av oberoende FCG Finnish Consulting Group Oy. Enligt översikten uppgick värdet av pälsexporten till 303 miljoner euro under år 2023 och pälsnäringen sysselsätter 1420 årsverken i sin värdekedja i Finland. Skatteutfallet från värdekedjan inom branschen uppgick sammanlagt till 39 miljoner euro enbart under skatteåret 2023, även om detta år var exceptionellt utmanande för branschen och omfattade bland annat omfattande nedläggningsåtgärder som vidtogs till följd av hotet om fågelinfluensa.
På längre sikt framgår branschens betydelse av värdet av det finländska auktionsbolaget Saga Furs Oyj:s förmedlingsförsäljning, som sedan 2010 har varit kumulativt cirka 5,5 miljarder euro. Med mycket få undantag gäller detta försäljningsvärde endast för export. Pälsnäringen har således en betydande positiv samhällsekonomisk inverkan på Finlands export som helhet. Dessutom kommer det in betydande omsättning från auktionerna för en rad olika aktörer i huvudstadsregionen, allt från restauranger och hotell till transporttjänster.
”Även om de senaste åren har varit utmanande för producenterna och branschen på grund av externa marknadsstörningar, finns det en stor efterfrågan på certifierad päls. Detta framgår av antalet skinn som Saga Furs Oyj förmedlat under den senaste säsongen, 13 miljoner stycken, vilket var det största i bolagets 86-åriga verksamhetshistoria”, påminner Marja Tiura.
Tilläggsuppgifter:
Marja Tiura, verksamhetsledare, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund FIFUR, 050 511 3060
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund FIFUR, 050 306 2374