DNV - ISO 9001 Quality System Certification

EU-medborgarinitiativet för landsbygdsområden samlar in en miljon underskrifter

12.1.2023
EU-medborgarinitiativet för landsbygdsområden, livsmedelstrygghet och försörjningsberedskap samlar nu in en miljon underskrifter från olika EU-länder. I Finland är insamlingsmålet minst 10 000 namn.

De europeiska pälsproducenterna genom International Fur Federation IFF är de främsta initiativtagarna till ett gemensamt initiativ för landsbygdssektorn, vars webbplats och namnteckningslänk finns på webbplatsenprotectruralheritage.com.

Initiativet har det officiella namnet "Protect the EU's Rural Heritage, Food Security and Supply –Skydda EU:s landsbygdskultur, livsmedelstrygghet och livsmedelsförsörjning”.

"Försörjningstryggheten hotas i hela EU på grund av energikrisen, det ryska anfallskriget mot Ukraina och de stora kostnadsökningarna. Redan tidigare har producenterna på landsbygden utsatts för hårt tryck när det gäller att uppnå klimat- och utsläppsmålen, och till på köpet de internationella kriserna från coronapandemin till krig. Samtidigt har en del människor fjärmat sig från landsbygden. Producenterna utsätts för direkt skuldbeläggning, vilket äventyrar orken och försörjningsberedskapen. Detta är ett viktigt stödinitiativ för alla sektorer på landsbygden och för dem som försörjer sig på dem”, säger FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.

Namninsamlingen på Protect the EU's Rural Heritage-initiativet, som granskats och godkänts av Europeiska kommissionen, började i november 2022. Nu är också kampanjwebbplatsens språkversioner klara på 10 språk. Bland de första undertecknarna finns Markus Sjöholm, FIFURs styrelseordförande, och initiativet har fått stöd från flera producentorganisationer på landsbygden i EU. På EU:s webbplats finns initiativet och möjligheten att underteckna det på adressen: https://eci.ec.europa.eu/026/public/#/screen/home

Medborgarnas möjligheter att påverka i EU

Det europeiska medborgarinitiativet ger medborgarna möjlighet att påverka i EU. När ett medborgarinitiativ får sammanlagt en miljon underskrifter från minst 7 olika EU-länder under året är kommissionen skyldig att svara. Vid namninsamlingen har det fastställts ett minimiantal per land som motsvarar befolkningen.

Syftet med Protect the EU’s Rural Heritage- initiativet är att få en miljon bekräftade underskrifter för att trygga EU:s landsbygds- och livsmedelsproducerande samfund och deras försörjning. Initiativet kräver att EU utarbetar en förnyad plan för att stärka landsbygdsområden och landsbygdsnäringar. Planen ska stödja det regionala kulturarvet, turismen, en bättre livsmedelsförsörjning, försörjningsberedskapen och utbudet av jordbruksproduktion. Detta är ryggraden i landsbygdens levnadssätt, främjar investeringar och höjer levnadsstandarden.

FIFUR håller initiativet framme i sin egen kommunikation under hela insamlingstiden. I Instagram finns initiativet under namnet protectruralheritage. Det lönar sig att sätta hashtag #protectruralheritage #ifnotnowwhen när man delar i sociala medier. Det tar bara 1-2 minuter att underteckna.

Tilläggsuppgifter:
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, FIFUR, T. 050 306 2374

Marja Tiura, verksamhetsledare, FIFUR, T. 050 511 3060