DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Pälsfarmer gör sitt bästa för att förhindra att coronaviruset kommer in på finländska farmer

5.11.2020
Inga coronavirusinfektioner har upptäckts i finländska pälsdjur och situationen på farmerna är lugn. Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund FIFUR och dess medlemsföretagare har bekämpat spridningen av coronavirus till finländska pälsfarmer sedan våren 2020. Systematisk beredskap och utökade skyddsåtgärder kommer att fortsätta på farmer och i all verksamhet inom pälsnäringen. Likaså fortsätter det goda samarbetet mellan Finlands pälsnäring och myndigheterna för att bekämpa coronavirusinfektioner.

Den 5 november tillkännagav Livsmedelsverket att man skulle påbörja intensifierade testningar av coronavirus på minkfarmer på tio orter och totalt på 30 farmer. FIFUR och dess medlemsföretag stöder myndigheterna och anser att testningen är viktig.

”På FIFURs medlemsfarmer är situationen lugn och inga djurinfektioner har förekommit på gårdarna. Vi kommer att fortsätta med den intensifierade coronabekämpningen med all vår kraft och hela tiden, sägerMarja Tiura, FIFURs verksamhetsledare.

Pälsnäringen har systematiskt förberett sig, i samarbete med myndigheterna, för coronainfektioner hos djur sedan våren 2020, då de första infektioner från människa till mink rapporterades i Nederländerna och sedan i Danmark.

”De viktigaste skyddsåtgärderna är relaterade till arbetshygien. För det första får man sköta om djur bara om man är frisk. Vi har strikta instruktioner om hur man använder skyddsutrustning från munskyddstvång och påminnelser skickas nästan varje dag till farmerna. Dessutom har vi också onlineutbildning. På farmerna gäller ett besöksförbud, det vill säga endast den nödvändiga personaltrafiken är tillåten, strikta karantänregler och testning för nya och säsongsarbetare, anger FIFURs forskningsdirektörJussi Peuraoch veterinärJohanna Korpelaom försiktighetsåtgärderna.

FIFUR och de finländska pälsproducenterna anser att beslutet i Danmark att avliva landets minkbestånd som en försiktighetsåtgärd för coronavirus är sorgligt, särskilt för danska producentkollegor.

Tilläggsuppgifter:

Marja Tiura, verksamhetsledare, 050 511 3060, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund,

Jussi Peura, forskningsdirektör, 0400 637 255, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund,

Johanna Korpela, veterinär, 050 464 8834, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund

Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, 050 306 2374, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund