PRESSMEDDELANDE: DJURRÄTTSAKTIVISTER BETALADE FÖR PÄLSDJURSPLÅGERI PÅ VIDEO

21.3.2019
Utredare som anställts av den internationella pälsnäringens organisation International Fur Federation (IFF) har hittat bevis på att en video från 2009 där man plågar ett pälsdjur i verkligheten var beställt och betalt av djurrättsaktivister.

IFF har publicerat en dokumentär på YouTube. Där vittnar de som utfört djurplågeriet till att de lockats med pengar till en grym handling och att det gällde en konspiration mot pälsnäringens rykte.

Man har spritt felaktiga påståenden om pälsnäringen i åratal, att djur flås levande för modeindustrin. År 2009 utkom en video där man detaljerat visar hur en tanuki flås levande i Kina.

Bland andra, har den internationella organisationen för djurrättsaktivister PETA använt flåvideon i sina försök att svartmåla pälsnäringen och få lagstiftare att förbjuda pälsdjursuppfödning.

IFF skickade en grupp utredare för att ta reda på vad som verkligen hände. Männen som flådde djuret hittades på pälsmarknaden i Shancun. De berättade för utredarna hur en man och kvinna som senare visade sig vara djurrättsaktivister närmade sig på torget samtidigt som de filmade männen och kom med en ovanlig begäran och ett löfte om pengar.

Den främmande kvinnan hade sagt att hennes farfar aldrig sett hur man flår ett levande djur. Hon frågande om männen skulle kunna göra det och hon skulle filma händelsen.

Männen var först motvilliga, men kvinnan lovade att bjuda på en god lunch eller några hundra av den lokala valutan. Till slut gick männen med på det och främlingarna filmade hela den hemska handlingen.

Männen berättade för IFF:s utredare att de efteråt mådde dåligt. ”Det var grymt mot djuret”. Männen blev arga när det kom fram att videon spreds på nätet. De är fortfarande arga för att de blivit utnyttjade. De tycker inte att aktivisterna är verkliga djurskyddare.

IFF:s verkställande direktör Mark Oaten anser att det är viktigt att sanningen kommer fram 10 år efter det som hänt och att de som betalat för flåendet har identifierats. Ärendet förs vidare.

”Inom pälsnäringen flår man inte levande djur. Aktivisterna vet det här och därför måste de nedlåta sig till mutor för att skada vår näring”, säger Oaten.

”Vi vill skicka ett meddelande till var och en som vill förbjuda konsumentens valfrihet på otäcka och lömska sätt, vi kommer att hitta er och avslöja er”, fortsätter Oaten.

”IFF:s undersökning visar till sin del sensationsbildernas och -videornas pålitlighet. Den här filmen är i sin grymhet ett exempel på lögnaktigt påverkande”, säger kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen från Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund.

Det har inte hänt motsvarande i Finland, men det kommer smygfilmare till farmerna varje år. ”På de smygfilmade videorna kombinerar man allt möjligt, nya bilder och gamla från t.ex. ett annat land. Produkten motsvarar inte den verkliga vardagen på våra farmer. Just därför vill vi erbjuda människor och ansvarsfulla media möjligheter till farmbesök”, fortsätter Nissinen.

Tilläggsuppgifter:

Olli-Pekka Nissinen, kommunikationschef, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, 050 306 2374

Steven Frostdahl, informationschef, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, 044 365 2925

Länker:
IFF:s video på YouTube
Om ämnet i mars 2019 upplagan av Womens Wear Daily
Redigering: Specificerat djur från tvättbjörn till tanuki, dvs japansk mårdhund 22.3