DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Pressmeddelande: Pälsdjursgödsel blir till näringsrik groddbas – Biogödsel-projektet är klart

16.5.2018
Pälsdjurens gödsel passar mycket väl för framställning av näringsrik gödsel till växthus och hemhushåll. Av gödseln kan man framställa över en miljon enheter groddbas per år och produkten har stor potential även på exportmarknaderna.

Resultaten kommer från en undersökning som finansierats av ProFur och Pohjois-Pohjanmaan Liitto. Undersökningsresultaten kommer att redovisas i ett slutseminarium och en förevisning i Kalajoki onsdagen den 16.5.2018.

Syftet med projektet var att använda pälsdjursgödsel för att utveckla en långt förädlad produkt med en märkbar kommersiell potential. Undersökningen hade även som syfte att utreda hur man kan minska pälsfarmernas luktoch näringsutsläpp med hjälp av biologiskt kol.

Potential för över en miljon enheter groddbas för såväl inhemsk marknad som export

Projektets slutprodukt är en komposterad blandning av biologiskt kol och pälsdjursgödsel, vars näringsvärden är tillräckliga för att användas som växtunderlag i växthus, på balkonger, terrasser och i olika planteringar.

I samband med projektet grundades pälsdjursföretaget BiHii Oy för att föra affärsmodellen vidare. Målet är att framställa över en miljon näringsrika växtunderlag från och med år 2025 för inhemska och utländska behov.

Groddbas-projektet är ett bra exempel på hur Finlands pälsdjursnäring satsar på återvinning och cirkulationsekonomi – allt inom produktionen, inklusive gödseln, återvinns så långt som möjligt.

Resultat av ett långgående samarbete

Projektet koordinerades av Naturresursinsstitutet Luke, som även ansvarade för forskningsdelen. Företagstjänstcentralen i Kalajoki svarade för produkt- och affärsutvecklingen. Fyra pälsdjursuppfödare - alla medlemmar i ProFur, StoraEnso Oyj, som utvecklade förpackningarna för växtunderlagen och flera andra företag var med i projektet. Tuorilan Puutarha svarade för testandet av groddbasen.

Därtill bestod projektets styrgrupp av myndigheter och representanter från Jord- och skogsbruksministeriet, Miljöministeriet samt Baltic Sea Action Group ry (BSAG) med sitt nätverk av sakkunniga.

 

Tilläggsinformation

Jussi Peura, forskningsdirektör, ProFur, jussi.peura@profur.fi tel. +358 400 637255

Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, ProFur, olli-pekka.nissinen@profur.fi tel. +358 50 3062374

Naturresursinstitutet (Luke):

Maarit Hellstedt, forskare, projektchef, maarit.hellstedt@luke.fi tel. 029 532 6120