DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Pressmeddelande: Pälsnäringen firar 90-årsjubileum – producenterna lyfts fram

29.3.2018
Pälsnäringen fyller jämna år. Uppfödningen av pälsdjur började i Finland för över hundra år sedan och näringsgrenens intresseorganisation grundades för 90 år sedan. Jubileumsåret firas genom att vi i medierna lyfter fram pälsproducenter från olika delar av Finland: kvinnor och män, unga och mera erfarna. Genom personhistorierna lyfter man fram i synnerhet producenternas och företagarnas reflektioner över sin yrkesverksamhet.
Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf - ProFur antecknades i föreningsregistret den 17.3.1928, då de första pälsproducenterna såg ett behov att grunda en utbildnings och intressebevakningsorganisation för sin bransch. Redan då stod djurens välbefinnande, förädlingen och kvaliteten i fokus hos pälsfarmarna. Logiken är enkel och även idag fullt relevant: bara ett välmående pälsdjur är produktivt.
 
Pälsbranschen fungerar idag i centrum för cirkulärekonomin och är ett ekosystem som sysselsätter tusentals personer och som ger hundratals miljoner i exportinkomster. Produktionen utnyttjar biprodukter från andra branscher: exempelvis minskar Östersjöns fosforbelastning som ett resultat av att man fångar strömming för pälsdjurens utfodring och farmernas gödsel vidareförädlas till biogödsel, grogrund och biogas.
 
Men i centrum för allt detta står den etiska, certifierade, inhemska pälsen och den professionella producenten. Ansvarsfullt handlande och öppenhet är grundstenar för pälsnäringens samhälleliga verksamhetstillstånd.
 
”ProFurs jubileumsår firas genom att pälsnäringen syns i finska media via producenternas berättelser. Vi vill till allmänheten förmedla hur ansvarsfullt pälsnäringen fungerar och vilket mervärde den ger samhället”, säger ProFurs kommunikationsdirektör Olli-Pekka Nissinen och fortsätter:
”En inhemsk, ansvarsfullt producerad päls är i många avseenden aktuell. En äkta päls är ett plastfritt, återvinningsbart, naturenligt och förändringsbart material, som kan användas i årtionden.”
 
Tilläggsuppgifter:
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, ProFur, olli-pekka.nissinen@profur.fi, tel.050 306 2374
Marja Tiura, verksamhetsledare, ProFur, marja.tiura@profur.fi, tel. 050 511 3060