DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Beredande och tillverkning av päls
När det gäller att omforma en gammal päls är det bara fantasin som sätter gränserna för det nya resultatet.

HÄR HITTAR DU:

Gammalt blir nytt

Då körsnären  Jaana Kovanen i Lahtis får i uppdrag att omforma en päls är det bara fantasin som sätter gränserna för resultatet. Under trettio års tid har hon omdesignat, moderniserat och reparerat otaliga pälsar.

Produkterna har talat för sig. ”Kunderna berättar om sina köp till vänner och bekanta, som sedan vänder sig till mig med arbeten. Ofta får jag besök av damsällskap från Helsingfors som kommer för att fira en trevlig dag i Lahtis och samtidigt kanske pröva en jacka hos mig”, berättar Jaana om djungeltrummans betydelse för kundanskaffningen.  

Jaana Kovanen utexaminerades som körsnär från sömnadslinjen vid Fredrika Wetterhoffs hemslöjdslärarinstitut år 1986 i Tavastehus. I år är det alltså skäl att fira. ”30 år som körsnär, varav 20 år som privatföretagare”, berättar Jaana.    

Karriären började med en anställning i pälsaffären Turkismakasiini, som erbjöd henne en fin möjlighet att jobba i branschen.  Efter tio år kände hon ändå att det var dags att pröva sina egna vingar och bli privatföretagare. ”Ett mangelrum i vårt husbolag blev ledigt och det passade utmärkt som arbetsrum. Kort väg till jobbet och skäliga kostnader var välkomna fördelar för en privatföretagare, speciellt inom en bransch som är säsongbetonad.”

 

VARJE PÄLS HAR EN HISTORIA  

Som körsnär har Kovanen huvudsakligen jobbat med måttbeställningar. Det har till exempel handlat om pälsdesign och -tillverkning, men också om omändring till moderna snitt och pälsreparationer.           

Jaana har mycket gott att säga om materialet och dess egenskaper. ”Päls är ett ypperligt material, för det kan utnyttjas på nytt och på nytt. Min favorit när det gäller ändringsarbeten är krim, men jag jobbar gärna också med mink, får, räv och finnsjubb. Långhåriga pälsar kan vara utmanande, inte minst för att de så ofta skapar oreda. ”

Pälsarna som lämnas in för omändring har ofta en tämligen likartad, men alltid personlig historia.       

”Pälsen har ärvts av mamman, fastern i Amerika eller av någon annan släkting och nu vill man ändra den så den passar en själv”, berättar hon.     

”Ibland har jag också fått en päls som kunden fått som gåva och därför inte kunnat välja själv.”

Beställningen av pälsar påverkas av det ekonomiska läget. Modet å sin sida bestämmer modellerna. Populärast under den senaste tiden har varit europeiska knälånga jackor. ”Jackorna är rätt förmånliga och de passar bra även för vardagsbruk. De är till exempel ett praktiskt plagg under arbetsresor med bil”, förklarar Jaana.

 

VATTENTEST FÖR SÄKERHETS SKULL   

Möjligheterna att omdesigna en gammal päls är praktiskt taget gränslösa. Men det krävs en skicklig körsnär för att förverkliga idéerna. Viktigast är att direkt i början kontrollera skinnsidan. Om den är i gott skick håller materialet troligen för ”ett nytt liv”.

”Testet genomförs helst vid området kring armhålan. Fodret och pikeringen öppnas så att skinnsidan blir synlig. Skinnsidan väts med vatten och tänjs försiktigt ut. Om skinnet hålls intakt utan att rivas upp, så håller det för nitningen vid tillverkningen av pälsen. Det lönar sig inte att försöka omarbeta en päls som rivs upp i sömmarna.”

Jaana kommer också med ett tips om hur man kan förlänga pälsens livslängd. ”Bilkörning kan på lång sikt förstöra pälsen. Håren går lätt av då det skaver mot bilbältet och bilstolarnas konstmaterial. Bäst är alltså att under körningen ta av sig jackan eller lägga ett extraskydd på stolen.”

 

EN PÄLS FÖR VARJE ÄNDAMÅL   

Päls är ett långlivat och mångsidigt material. ”Den äldsta päls jag haft för omändring var 40 år och varje del i pälsen var lämplig att användas på nytt.”

Då man omarbetar en gammal päls lönar det sig att anlita ett proffs också i de fall då man inte är säker på vad man riktigt vill ha. ”Ibland har kunden en klar föreställning om hur pälsen ska se ut och ibland går vi igenom behov och önskemål ända från början.”   

Särskilt viktigt är det att bestämma om man vill ha en lång eller en kort päls och att tänka efter om man brukar röra sig vandrande eller med bil.   

Det vanliga är att pälsen moderniseras efter tio år. ”Axellinjerna eller användarens utseende har ändrats, pälsen har slitits här och var eller så vill man bara ha lite variation.”
 

PÄLSEN DYR?

Alla skapande yrkesmänniskor har en förebild. För egen del nämner Jaana ateljésömmerskan Senni Lindfors som tidigare bodde i samma hus. En kvinna som älskade skönhet.

”Lindfors bar alltid hatt, högklackade skor och guldsmycken. Hennes bestämda åsikt var att en kvinna ska äga minst sju pälsar – en för varje ändamål”, berättar Jaana.

Att modernisera en päls kan tyckas som en dyr investering, men det är en investering som ger både nytta och glädje i många år. Beroende på pälsens storlek, eventuella dekorationer och nödvändigt nytt material kostar en omändring från 800 euro uppåt.

Bästa tiden att reparera eller omändra en päls är på våren då vintersäsongen är över. Den tiden av året är köerna till körsnärerna ännu inte så långa och då finns det mera tid att beakta kundens önskemål. ”När den första köldknäppen och snön kommit brukar kötiderna ofta ligga på flera veckor”, påpekar Jaana.  

Materialbank: 
Ofta ställda frågor om pälsnäringen