DNV - ISO 9001 Quality System Certification

BIOENERGI AV PÄLSDJURSGÖDSEL

31.8.2016
På en pälsfarm i Halso har man utrett fördelarna av bioförgasning av räv- och minkgödsel vid behandling av gödsel. Ett forsknings- och utvecklingsprojekt som startade senaste höst har klarlagt vilken process som bör väljas vid förgasning av pälsdjursgödsel och vilken nytta det kan ge farmaren

Känt är att pälsdjursgödsel innehåller stora mängder näringsämnen och komposterad gödsel utnyttjas allmänt som gödselmedel. Gödsel innehåller även energi som kan tillvaratas i form av metangas som uppstår vid rötningsprocessen.

Efter kartläggningen av alternativ bestämde man att fortsätta planeringen av en anläggning utgående från torrötningsprocessen. Processen baserar sig på en biogasreaktor som laddas med rötad massa. Reaktorn producerar därefter gas i ca tre månader. Bakteriefloran som sätter igång rötningen får cirkulera genom massan med hjälp av vätska.

För pälsfarmen har processen många fördelar eftersom den gör det möjligt att mellanlagra gödseln i reaktorer som vid behov kan startas för biogasproduktion genom att aktivera vätskecirkulationen.

Enligt pälsfarmaren Marko Meriläinen, som aktivt deltagit i utvecklingsarbetet, är forskningsprojektets viktigaste bidrag en klarläggning av hur hanteringen och behandlingen av gödsel som helhet ska ordnas. Redan det är en vinning om gödseln på ett effektivt och ekonomiskt sätt kan utnyttjas för att producera användbar energi och generera sidoströmmar. Då blir gödseln en inkomstkälla i stället för en belastning för företaget.

Den årliga gödselmängd på ca 10 000 ton som uppstår på Meriläinens pälsdjursfarm avger på basis av rötningsförsök ca 200 000 kubikmeter metan, vilket ger en energimängd som motsvarar 200 000 liter brännolja. Enligt den förberedande planen för anläggningen skulle byggkostnaderna uppgå till ca 1,3 miljoner euro och den uppskattade återbetalningstiden vara fem år.