DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Pressmeddelande: Pälsdjursnnäringen ingriper starkt i blårävarnas övervikt

29.8.2017
Pälsdjursnäringen har tydliga åtgärder för att ingripa i begränsandet av blårävens storlek. Föurtom åtgärderna kommer näringen att förstärka egenkontrollen och samarbetet med myndigheterna. Målsättningen är att pälsnäringen även i fortsättningen hör till toppen av husdjursnäringen vad välbefinnande beträffar.

Till de konkreta åtgärderna hör ökandet av mänskliga resurser till näringens egenkontroll genom rekrytering av fältpersonal och veterinärer, samt genom att effektivera myndighetssamarbetet. Certifieringsreglerna stärks och eventuella förseelser sanktioneras ännu strängare än tidigare. I Finland säljs endast certifierade rävar, vilket innebär att ifall en gård förlorar sitt certifikat förlorar den också sin försäljningskanal.

”Vi godkänner inte överstora eller sjuka djur. Djurens välbefinnande och ansvarsfulla uppfödning är för oss grunden för allt. De fem gårdarna som i mediarapporteringen i augusti rapporterades ha överviktiga rävar anmäldes genast till myndigheterna. Vi inspekterade omedelbart förbundets medlemsgårdar. Överviktiga djur hittades inte och gårdarna var välskötta. Fastän det skulle vara fråga om en bråkdel av våra djur tar vi det här väldigt allvarligt. Det är i sig beklagligt att organisationen Oikeutta eläimille inte anmälde åt oss om gårdarna direkt i februari då bilderna togs,” konstaterar Marja Tiura.

 

Mera information

Marja Tiura, verksamhetsledare, ProFur, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf, marja.tiura@profur.fi, 050 511 3060

Kenneth Ingman, styrelseorförande, ProFur, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf, 040 759 1600

 

Mer information:
Certifieringssystemet
Det frivilliga kvalitetssystemet vars målsättning är att uppehålla och förbättra välbefinnandet för djuren som uppföds på finska pälsgårdar, kvaliteten av produktionskvaliteten och pälsdjursuppfödarnas yrkeskunskap. Certifieringen av pälsgårdar inleddes år 2005 och idag omfattas över 90 % av finska gårdar av certifieringen. https://profur.fi/sv/djurens-valbefinnande

***
WelFur

Welfur är ett mätningssystem för mätandet av djurens välbefinnande som utarbetats av oberoende välbefinnandeforskare. WelFur används på gårdarna för att mäta rävens välbefinnande på fyra områden: god utfodring, god uppfödningsmiljö, ändamålsenligt beteende och god hälsa.

http://www.fureurope.eu/publications/welfur-welfare-assessment-protocol-for-mink/
http://www.fureurope.eu/publications/welfur-welfare-assessment-protocol-for-foxes/

 ***
WebSampo

WebSampo är ett avelsprogram som hjälper gården att hitta djur som bäst lämpar sig bäst för avel. WebSampo hjälper att strukturera aveln långsiktigt vilket resulterar i bättre hälsa för djuren.

 ***
Fureva

Ett system som övervakar djurens välbefinnande vars prioritering är utredningen av potentiella problem med produktionen och systematiskt hälsovårdsarbete samt genom det produktionens och produktivitetens utveckling och förebyggandet av sjukdomssituationer. www.fureva.fi