Fureva
Fureva är pälsdjurens hälsovårdssystem som startades i augusti 2015.

HÄR HITTAR DU:

Fureva lanserades i augusti 2015 efter ett långt utvecklingsarbete. Veterinärteamet på Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund har utvecklat systemet.

Fokuset är på att identifiera potentiella problemområden för produktion och åstadkomma systematisk hälsovård. Man vill på så vis utveckla farmens produktion och produktivitet samt förebygga sjukdomssituationer.

Vad är Fureva?

- Fureva är pälsdjurens hälsovårdssystem, som kan liknas vid det finska barnhälsovårdssystemet
- Dess syfte är att förebygga sjukdomar och problem, främja djurens hälsa och välfärd, samt utveckla farmens produktion
- Råd och vägledning genom gårdsbesöken: farmaren och veterinären går igenom produktionen och eventuella problem som finns på farmen
- Efter gårdsbesöket gör veterinären en hälsovårdsplan för farmen och föreslår vilka åtgärder som farmen kunde utveckla före nästa besök. 
- För att spara information samt förenkla och förbättra uppföljningen har Fureva skapat en databas, som farmaren och veterinären har tillgång till via internet. 
- Systemet erbjuder farmerna en frivillig tjänst. Farmen gör frivilligt ett hälsovårdskontrakt med valfri veterinär, sedan besöker veterinären farmen regelbundet, enligt överenskommelse.

Farmarens fördelar?

- Ett hälsosamt och välmående djur är en värdefull sak för farmaren: > det är vad som ger levebröd
- Hälsovårdssystemet förbättrar djurens välfärd, med hjälp av detta kan man snabbare hindra sjukdom från spridning. 
- Vid insjukning får djuret snabbt hjälp. Med den bakgrundskännedom veterinären redan har från farmen, är det lättare att ställa en diagnos och vid behov ge rätt medicinering.
 

Det är viktigt att du väljer en veterinär som du tycker om, om det sen är en av förbundets veterinärer, en privat eller kommunal veterinär” - farmare Markku Kujanen

”Det är bra att ha en expert som känner mig och min farm att bolla tankarna med” - farmare Jari Holma

”Jag tycker det är viktigt att träffa farmarna regelbundet eftersom jag på så sätt kan tipsa dem om nya mediciner och forskningar regelbundet. Dessutom lär jag känna både dem och deras sätt att sköta sina farmer och djur. Detta underlättar mitt jobb ifall de ringer och snabbt behöver hjälp med något” - veterinär Nordgren

Ofta ställda frågor om pälsnäringen