DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Materialets återanvändbarhet
Äkta päls är ett evigt naturmaterial om den sköts på rätt sätt.

Äkta och evig

Aito turkis on oikein säilytettynä ikuinen luonnonmateriaali, jonka käyttöominaisuudet ovat keinokuitumateriaaleja paremmat. Aidossa turkiksessa on kaunis kiilto, hyvä tuntu ja vertaansa vailla oleva lämpimyys.

Materiaalin ominaisuudet yhdistettyinä hyvään suunnitteluun ja käden taitoihin tekevät turkisasusta arvokkaan. Siksi turkista huolehditaan hyvin ja käytetään pitkään – parhaassa tapauksessa se siirretään perintönä seuraavalle sukupolvelle.

Samaan käyttötarkoitukseen muovista tehty, hankintana halpa tekoturkis päätyy todennäköisesti nopeasti kaatopaikan kautta luontoon.

INRED MED PÄLS

Materialet i en gammal päls används inte alltid direkt till en ny päls. Nästan allt är möjligt då materialet utnyttjas för ett nytt ändamål.  

”För en tid sedan kombinerade jag päls med folkdräktstyg. Tillsammans med kunden planerade vi ett täcke där övre sidan var päls och fodret gjordes av en släktings gamla och numera obehövliga folkdräkt", säger Lahtisbördige körsnären Jaana Kovanen.

Allt oftare får pälsar ett nytt liv i inredningar. Materialet fungerar utmärkt till exempel som del i ett överkast och värmer skönt på balkongen under svala höstkvällar. Och vem vill väl inte luta sitt huvud mot en mjuk och mysig pälskudde. 

Använd och njut

Bäst sköter du ett pälsplagg genom att använda det ofta. Päls är en äkta naturprodukt som ”gillar” frisk luft och fukt – de flesta pälstyper mår fint till och med i snöblandat regn. Pälsen bör hängas på en stadig, rätt formad klädhängare. På så sätt fördelas vikten jämnt och intryckningar undviks. En päls trivs däremot inte så bra i hög värme. Häng den alltså inte nära ett värmeelement eller överhuvudtaget där temperaturen är högre än normal rumsvärme.      

Kyla är pälsens bästa kompis. Då du vädrar pälsen ska du undvika att utsätta den för solljus alltför länge: en mörk päls bleknar och en ljus päls gulnar.   

Bästa sättet att förvara pälskläder över sommaren är att lämna dem till en specialbutik. Butiken hjälper dig också med rengöring, reparation eller modernisering, ifall något plagg behöver det.     

Viktigt är att låta rengöra pälsen regelbundet. Då får man bort damm och andra eventuella föroreningar från bottenullen, täckhåret reser sig och lyfter fram skönheten i pälsen. Om du överväger att själv rengöra pälsen är det klokt att först be om råd av en sakkunnig. Små, även obetydliga, reparationsarbeten är bäst att åtgärda direkt.   

Ifall du förvarar pälsen hemma, så bör du lägga den i ett svalt och ventilerat utrymme, skyddat för ljus. En vindsskrubb är på sommaren för het och källaren för fuktig. 

Under förvaringen kan pälsplagget gärna skyddas med tyg. Till exempel ett gammalt påslakan fungerar utmärkt som rymlig och luftig förvaringspåse, men se till att förse den med tillräckligt antal lufthål. Malmedel eller liknande bör inte användas. Kom också ihåg att pälsens vackra och naturliga glans inte mår bra av exempelvis hårlack och parfymer.    

Sist men inte minst viktigt: En värdefull päls bör alltid försäkras.  

Dessa råd om vård av pälsplagg ger Pälshandelsförbundet på sina nätsidor.

Ofta ställda frågor om pälsnäringen