DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Materiaalin kierrätys
Aito turkis on oikein säilytettynä ikuinen luonnonmateriaali.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

Aito ja ikuista

Aito turkis on oikein säilytettynä ikuinen luonnonmateriaali, jonka käyttöominaisuudet ovat keinokuitumateriaaleja paremmat. Aidossa turkiksessa on kaunis kiilto, hyvä tuntu ja vertaansa vailla oleva lämpimyys.

Materiaalin ominaisuudet yhdistettyinä hyvään suunnitteluun ja käden taitoihin tekevät turkisasusta arvokkaan. Siksi turkista huolehditaan hyvin ja käytetään pitkään – parhaassa tapauksessa se siirretään perintönä seuraavalle sukupolvelle.

Samaan käyttötarkoitukseen muovista tehty, hankintana halpa tekoturkis päätyy todennäköisesti nopeasti kaatopaikan kautta luontoon.

Kuvagalleria: 

SISUSTA TURKIKSILLA

Vanhan turkin materiaali ei aina päädy suoraan uuteen turkkiin. Lähes kaikki on mahdollista, kun materiaali yhdistetään uuteen tarkoitukseen.

”Jokin aika sitten yhdistin turkista kansallispuvun kankaaseen. Suunnittelimme asiakkaan kanssa peiton, jossa yläpuoli on turkista ja vuori tehtiin sukulaisen vanhasta, tarpeettomaksi käyneestä kansallispuvusta”, sanoo Lahtelaisen turkkurin Jaana Kovanen.

Yhä useammin turkikset saavat uuden elämän nimenomaan sisustuksessa. Materiaali toimii erinomaisesti esimerkiksi osana torkkupeittoa ja lämmittää parvekkeella syysiltoina. Ja kukapa ei haluaisi painaa päätään pehmoiseen turkistyynyyn.

Käytä ja näytä

Turkispukineen parasta hoitoa on käyttää sitä usein. Turkis on aito luonnontuote, joka nauttii ulkoilmasta ja kosteudesta – useimmat turkislaadut jopa räntäsateesta. Ripusta turkki tukevalle, oikein muotoillulle vaatepuulle. Näin sen paino jakautuu tasaisesti ja turkki välttyy painaumilta. Turkis läkähtyy liiasta lämmöstä, joten älä säilytä sitä lähellä patteria tai normaalia huoneenlämpöä lämpimämmässä paikassa.

Pakkanen on turkiksen paras kaveri. Kun tuuletat turkkiasi, älä jätä sitä liian pitkäksi aikaa auringonvaloon: tumma turkis haalistuu ja vaalea kellastuu.

Paras tapa säilyttää turkispukineet kesän yli on alan liike, jossa voit sopia myös turkiksesi puhdistuksesta, korjauksesta tai muodistuksesta.

Turkki kannattaa puhdistuttaa säännöllisesti. Näin turkin pohjavilla saadaan puhtaaksi pölystä ja muusta mahdollisesta liasta. Peitinkarva nousee kauniisti esiin. Jos aiot itse puhdistaa turkkiasi, kysy ensin asiantuntijalta neuvoa. Pienetkin korjaustyöt kannattaa teettää välittömästi.

Jos säilytät turkista kotona, pane se viileään, valolta suojattuun ja hyvin ilmastoituun paikkaan. Vintti on kesällä liian kuuma ja kellari liian kostea.

Paras turkiksen suojapeite on kangas: esimerkiksi vanhasta pussilakanasta saa tarpeeksi tilavan ja ilmavan säilytyspussin, kun varustat sen riittävällä määrällä ilmareikiä. Turkikseen ei saa käyttää koimyrkkyä tai vastaavaa. Turkiksen kaunis ja luonnollinen kiilto kärsii myös esimerkiksi hiuslakasta ja hajuvesistä.

Arvoturkikset kannattaa aina vakuuttaa.

Näin neuvoo turkispukineen hoitoa Turkiskaupan liitto kotisivuillaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta