DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Ruotsi hylkäsi turkistarhauksen kieltoesityksen tieteellisillä perusteilla – IFF haastoi San Franciscon osavaltion oikeuteen turkismyynnin kiellosta

31.1.2020
Kansainvälisestä turkiselinkeinosta kuului hyviä uutisia tammikuussa. Ruotsissa maaseutuministeri Jennie Nilsson sekä Maatalousvirasto hylkäsivät 15.1. esityksen turkistarhausta rajoittavasta lainsäädännöstä. Ministeri ja Maatalousvirasto perustelivat päätöstä Ruotsin parlamentissa tieteellisillä faktoilla parantuneesta turkiseläinten hyvinvoinnista. Yhdysvalloissa taas International Fur Federation IFF haastoi 6. tammikuuta San Franciscon kaupungin oikeuteen San Franciscon asettamasta turkiskaupan kiellosta 1.1.2020 alkaen. IFF:n jättämän haasteen mukaan San Franciscon päätös on sekä Yhdysvaltain perustuslain että kansainvälisten kauppasopimusten vastainen.

Ruotsin päätös hylätä kieltoesitys osoittaa, että turkiselinkeinon omilla toimilla ja laatuohjelmilla eläinten hyvinvoinnin eteen on suuri merkitys. On hienoa, että pohjoismaiset päätöksentekijät perustavat päätöksensä tutkittuihin, tieteellisiin faktoihin, eivätkä välillä villinä käyviin keskusteluihin - asiassa kuin asiassa”, toteaa FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

IFF:n nostamalla oikeusjutulla San Franciscon osavaltiota vastaan on tärkeä periaatteellinen merkitys.

”Jos kieltopäätöksen annetaan olla voimassa, mikään ei estä San Franciscoa kieltämästä seuraavaksi villaa, nahkatuotteita, lihaa ja lihansyöntiä tai jotain muita tuotteita, joita pienet aktivistiryhmät eivät hyväksy”, toteaa IFF:n toimitusjohtaja Mark Oaten medialausunnossaan.

Oaten muistuttaa, että turkiskaupan kielto haittaa Kalifornian osavaltion kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun tavoitteita.

”Aidon turkiksen vaihtoehtona oleva yleensä muovipohjainen tekoturkis jättää koko ajan mikromuovijäämiä ympäristöön ja vesistöihin”, Oaten muistuttaa.

 

”Fur Europen tiedote 15.1.2020 (käännetty englanninkielisestä alkuperäisversiosta)

Ruotsi hylkäsi turkistarhauksen kieltoesityksen

Väitteille eläinten huonosta hyvinvoinnista Ruotsin minkkituotannossa ei ole tieteellistä perustaa. Tästä syystä Ruotsin maaseutuministeri Jennie Nilsson hylkäsi turkistarhauksen kieltoesityksen Ruotsissa.

Ruotsin parlamentissa 15. tammikuuta käydyssä keskustelussa ministeri viittasi Ruotsin maatalousviraston tammikuussa 2018 julkaisemiin tieteellisiin suosituksiin. Kyseisen tutkimuksen toimeksiannon tarkoituksena oli tarkastella minkkituotantoa eläinten hyvinvoinnin kannalta, ja ehdottaa tarvittaessa uutta lainsäädäntöä.

Asiaa koskevan kirjallisuuden tieteellisen tarkastelun pohjalta Ruotsin maatalousvirasto ei löytänyt aihetta uuden lainsäädännön ehdottamiselle.

Maatalousvirasto viittasi kuitenkin eläinten hyvinvoinnin parantumiseen Ruotsin minkkituotannossa vuoden 2012 jälkeen ja hyvinvointia entisestään lisänneeseen Ruotsin turkistarhaajien omaan, vapaaehtoiseen terveysohjelmaan. Myös ministeri korosti turkisalan aloitetta ja painotti samalla vuoden 2018 tieteellisiä suosituksia sekä tieteelliseen tietoon perustuvan lainsäädännön tärkeyttä:

”Maatalousvirasto luotti tiedekomiteaan. Vastuullisena ministerinä annan tälle suuren painoarvon tällaisissa [eläinten hyvinvointia koskevissa] asiayhteyksissä. Mielestäni on tärkeää tehdä päätöksiä, jotka perustuvat mahdollisimman pitkälti tieteellisiin faktoihin”, ministeri Nilsson totesi Ruotsin parlamentissa.

Ruotsalaiset asiantuntijat tarkastelivat lisäksi muita hyvinvointiin liittyviä olennaisia näkökohtia.

Vuoden 2018 tutkimuksessa todettiin, että tarhaminkit ovat domestikoituneita tuotantoeläimiä, eikä niitä voi verrata villiminkkeihin. Tutkimuksessa todettiin lisäksi, ettei uimavesi ole tarhaminkille olennainen tarve, ja että stereotyyppinen käyttäytyminen on tarhaminkeillä erittäin vähäistä, ja sitä tulisi kaiken lisäksi tarkastella ensisijaisesti yksilötasolla.

Tutkimuksessa todettiin, että lisätutkimukset olisivat tarpeen, ja mainitaan varteenotettavana vaihtoehtona Euroopan komission Welfare Quality -ohjelman periaatteisiin pohjautuvan Euroopan laajuisen WelFur-hyvinvointiohjelman hyödyntämisestä Ruotsin turkistuotantoa koskevissa tulevissa hyvinvointiparannuksissa.”

Linkki: https://www.sustainablefur.com/news_item/swedish-minister-rejects-ban-on-fur-farming-due-to-scientific-facts/

 

Lisätietoja:

Marja Tiura, toiminnanjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR, P. 050 511 3060
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR

P. 050 306 2374

_______________________________________________________________________

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry - FIFUR on turkiselinkeinon emoyhtiö ja jäsentensä edunvalvonta- ja koulutusjärjestö. Ammattitaitoista turkiseläinkasvatusta on harjoitettu Suomessa jo yli sata vuotta ja liitto on perustettu vuonna 1928. Liiton alueyhdistyksiin kuuluu kaikkiaan 676 jäsenyritystä, joilla on yli 800 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Liitto ja tuottajat omistavat enemmistön kotimaisesta markkinointi- ja huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj:sta. Suomen turkiselinkeino on maailmalla sertifioinnin edelläkävijä. Vapaaehtoisen, vuonna 2005 aloitetun laatujärjestelmän tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa.