Taloustutkimuksen kysely: Suomen turkiselinkeinolla on kansalaisten selvä tuki
Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluin 29.3-8.4.2021 ja vastaajina oli 1006 henkilöä 15-79-vuotiaasta väestöstä pois lukien Ahvenanmaa. Melko myönteisesti turkiseläinkasvatukseen suhtautui 37 prosenttia vastaajista ja erittäin positiivisesti 11 prosenttia eli yhteensä 48 prosenttia kannattaa kotimaista, sertifioitua turkiseläinkasvatusta.
Kielteisesti kotimaiseen turkiseläinkasvatukseen vastasi suhtautuvansa yhteensä 44 prosenttia vastaajista (melko kielteisesti 30 % ja erittäin kielteisesti 14 %) eli kansalaisista suurempi osa tukee turkiselinkeinoa. Ei osaa sanoa-ryhmässä oli tällä kertaa 8 prosenttia vastaajista.
Kotimaisten luonnonmateriaalien, kuten turkis, nahka ja villa, käyttöä vaatetuksessa kannattaa 80 prosenttia vastanneista (2020: 84 %). Tuotantoeläintilojen salakuvauksiin suhtautuu kielteisesti 76 prosenttia vastanneista (2020: 83 %)
FIFURin riippumattomilla tutkimusyrityksillä teettämissä väestökyselyissä turkiselinkeinon kannatus on vaihdellut 46-65 prosentin välillä vuosina 2009-2020. FIFUR on käyttänyt samantyyppistä kysymyksenasettelua vuodesta toiseen vertailukelpoisuuden takaamiseksi.
”Väestökyselyn tulokset vahvistavat jälleen kerran, että suomalaisella turkiselinkeinolla on kansalaisten tuki ja ihmiset ottavat asioista selvää yli joidenkin yksipuolisten kohujuttujen. Luonnonmateriaalien kannatus taas kertoo, että ihmiset haluavat tehdä vastuullisia ja kestäviä vaatevalintoja. Turkis biohajoavana luonnonmateriaalina kuuluu kestävien valintojen joukkoon”, FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura sanoo.
Kun verrataan 2021 kyselyä kevään 2020 kyselyyn erittäin tai melko myönteisesti turkiselinkeinoon suhtautuvien määrä laski hieman (55 % -> 48 %). Kyselyhistoriasta on nähtävissä, että elinkeinon kannatus on ollut suurinta niiden vuosien jälkeen, kun suurien suhdannevaihtelujen turkisalalla vientitulot ovat olleet suurimmat. Kun taas alan vientitulot ovat olleet suhdanteista johtuen pienemmät, on myös väestökyselyissä kannatus ollut hieman pienempi. Nyt kansainvälinen turkismarkkina osoittaa hintojen paranemista ja on mielenkiintoista nähdä, millaisia tuloksia vuosien 2022-2023 väestökyselyistä aikanaan tulee.
”Vuosi 2020 oli hankala turkiselinkeinolle kansainvälisten koronarajoitusten aiheuttamien myynninmenetysten sekä Tanskan hätiköidyn ja maassa sittemmin laittomaksi todetun minkinkasvatuksen lopetuspäätöksen takia, mikä tehtiin yhden koronamutaation vuoksi. On mahdollista, että uutiskuvat Tanskasta ja negatiiviset talousuutiset näkyivät hieman väestökyselyn tuloksissa tänä vuonna, FIFURin viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen arvioi.
Koronasuojauksessa ja rokotekehityksessä maailman kärjessä
Tiura ja Nissinen muistuttavat, että FIFUR ja sen jäsenyrittäjät ovat panostaneet kaikin voimin koronasuojaukseen keväästä 2020 lähtien. Tuottajat noudattavat tiukkoja suojaus- ja hygieniatoimia tiloilla koko ajan ja Ruokavirasto testaa jatkuvasti minkkejä ja suomensupeja. Suomessa ei ole todettu yhtään koronaviruksen eläintartuntaa Ruokaviraston testeissä.
”Vastuullisten turkistuottajien koronavarautumisesta on ollut useampia uutisia mediassa ja tämä on voinut vaikuttaa positiivisesti myös elinkeinon kannatukseen väestökyselyssä”, Tiura ja Nissinen arvioivat.
Elinkeinon kannatukseen väestökyselyssä on voinut vaikuttaa myös tieto FIFURin yhdessä Helsingin yliopiston tutkijaryhmän kanssa kehittämästä minkki- ja suomensupirokotteesta. Aiheesta on ollut useampia uutisia viime aikoina.
FIFURin rahoittamassa rokotehankkeessa on tavoite rokottaa koronavirukselle alttiiksi todetut minkit ja suomensupit tämän vuoden aikana. Suomi on eläinrokotteen kehityksessä maailman vertailussa aivan kärjessä ja FIFURin rokotehanke varmistaa osaltaan Suomen turkiselinkeinon menestystä. Eläinrokotteen kehittäminen on osa Euroopan komission painottamaa One Health-lähestymistapaa, jonka mukaan tautisuojauksessa tulee hoitaa ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyttä - kaikkia yhdessä.
”Olemme tyytyväisiä, että turkiselinkeinon pitkäjänteinen ja monialainen vastuullisuustyö näkyy yli kymmenen vuoden väestökyselyissä selkeänä kannatuksena vuodesta toiseen, toiminnanjohtaja Tiura päättää.
Lisätietoja:
Marja Tiura, toiminnanjohtaja, P. 050 511 3060
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, P. 050 306 2374
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR
Liitteinä (PDF) Taloustutkimuksen väestökyselyn tulokset 2021 ja FIFURin tiedote 26.4.2021: