DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin turkiseläimistä.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

MIKSI TURKISELÄIMIÄ KASVATETAAN HÄKEISSÄ? 
Häkkikasvatukseen ja nykyisen kokoisiin häkkeihin on päädytty tutkimuksen kautta. Maa- ja metsätalousministeriö määrittelee häkkien minimikoon. Vaikka villit, luonnonvaraiset turkiseläimet liikkuvat paljon, on niiden liikkumisessa aina jokin erityinen syy kuten ravinnon tai parittelukumppanin etsiminen. Nämä tarpeet täyttyvät tilalla kasvatushäkeissä. Kaikki turkiseläimet elävät hajujen maailmassa ja avoin varjotalo tarjoaa niille tilaisuuden tarkkailla ympäristön hajumaailmaa.

MIKSI HÄKEISSÄ ON VERKKOPOHJA? 
Alunperin turkiseläimiä on kasvatettu maapohjaisissa häkeissä, mutta verkkopohjiin siirryttiin eläinten terveyden vuoksi. Maapohja toimii monien eri taudinaiheuttajien ja loisten elatusalustana ja likaantuu pian.

MITÄ TURKISELÄIMET SYÖVÄT?  
Turkiseläinten rehu koostuu pääosin kala- ja lihateollisuuden sivutuotteista sekä Itämerestä ja sisävesistä nostetusta roskakalasta. Rehun koostumusta ja energiamäärää vaihdellaan eläinten kehitysvaiheiden ja vuodenaikojen mukaan. Pikkupennuilla on eri tarpeet kuin aikuisilla siitoseläimillä. Kylmällä ilmalla energiamäärää nostetaan ja helteellä lasketaan.

MITEN TURKISELÄIMET SELVIÄVÄT KYLMISTÄ PAKKASPÄIVISTÄ? 
Turkiseläimet ovat tottuneet Suomen pakkasiin. Siniketulla ns. alempi kriittinen lämpötila on levossa -40 C. Minkit, joilla on vähemmän pohjavillaa kuin ketuilla, kaivautuvat paukkupakkasilla lämmittelemään pesäkopin olkien suojaan.

MITEN TURKISELÄIMET SELVIÄVÄT KUUMISTA KESÄPÄIVISTÄ? 
Minkille hellepäivät ovat hankalia, sillä ne eivät osaa viilentää oloansa läähättämällä kuten kettu. 
Hellepäivinä minkkien oloa helpotetaan vesisuihkulla ja aurinkovarjoilla.

MINKÄ IKÄISINÄ TURKISELÄIMET LOPETETAAN? 
Keväällä syntynyt turkiseläin on täysikasvuinen ja nahkontakypsä saman vuoden lopussa eli 6-8 kk:n ikäisenä. Tarkka nahkonta-ajankohta määräytyy lajin, värityypin ja yksilön mukaan.

Syksyllä, ennen nahkontakautta, turkistarhaaja valitsee siitoseläimet. Siitokseen valitaan rauhallisimmat ja terveimmät yksilöt. Sekä nahkottavissa eläimissä että siitoseläimissä on siis eri-ikäisiä yksilöitä.

MITEN TURKISELÄIMET LOPETETAAN? 
Turkiseläimet lopetetaan omassa kasvuympäristössään. Eläimen kokema stressi jää pieneksi, kun sitä ei kuljetella paikasta toiseen. Ketut lopetetaan sähköllä ja minkit kaasulla. Kumpikin tapa on erittäin nopea, eläimelle kivuton ja stressitön. Molemmat lopetusmenetelmät on laissa määritelty.

MITEN TURKISELÄINTEN LANTA JA RUHOT HYÖDYNNETÄÄN? 
Turkiseläinten kompostoitu lanta on erittäin arvokasta luomupeltojen ravinnetta. Siitä valmistetaan myös biokaasua.
Turkiseläinten ruhot kierrätetään ja niistä valmistetaan mm. biodieseliä ja eläinrehua.

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta