Turkistilat tekevät kaikkensa estääkseen koronaviruksen tulon Suomen tiloille

5.11.2020
Suomen turkiseläimissä ei ole todettu koronavirustartuntoja ja tilanne tiloilla on rauhallinen. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR ja sen jäsenyrittäjät ovat torjuneet koronaviruksen leviämistä Suomen turkistiloille keväästä 2020 saakka. Systemaattinen varautuminen ja tehostetut suojaustoimet jatkuvat tiloilla ja kaikissa turkiselinkeinon toiminnoissa. Samoin jatkuu Suomen turkiselinkeinon hyvä yhteistyö viranomaisten kanssa koronaviruksen eläintartuntojen torjunnassa.

Ruokavirasto tiedotti 5.11 aloittavansa minkkitilojen tehostetut koronavirustestaukset alkuun 10 paikkakunnalla kaikkiaan 30:lla tilalla. FIFUR ja sen jäsenyrittäjät tukevat viranomaisia ja pitävät testausta tärkeänä.
”Meillä FIFURin jäsentiloilla tilanne on rauhallinen, eikä tiloilla ole ollut eläintartuntoja. Tehostettua koronatorjuntaa jatketaan kaikin voimin ja koko ajan, sanoo FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.
Turkiselinkeinossa on tehty systemaattista varautumista yhteistyössä viranomaisten kanssa keväästä 2020 lähtien koronaviruksen eläintartuntojen varalta, kun ensimmäiset tartunnat ihmisestä minkkeihin raportoitiin Alankomaissa ja myöhemmin Tanskassa.
”Tärkeimmät suojaustoimet ovat työhygieniaan liittyviä. Ensinnäkin eläimiä saa hoitaa vain terveenä. Meillä on tiukat ohjeet suojaimien käytöstä maskipakosta lähtien ja tiloille lähtee muistutuksia lähes päivittäin verkkokoulutusten lisäksi. Tiloilla on vierailukielto eli vain välttämätön henkilöliikenne sallitaan, tiukat karanteenisäännöt ja testaus uusille ja kausityöntekijöille, luettelevat FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peura ja eläinlääkäri Johanna Korpela varotoimia.
FIFUR ja suomalaiset turkistuottajat pitävät Tanskassa tehtyä päätöstä maan minkkikannan lopettamisesta koronavirusvarotoimena surullisena etenkin tanskalaisten tuottajakollegoiden kannalta.
Lisätietoja:
Marja Tiura, toiminnanjohtaja, 050 511 3060, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto,
Jussi Peura, tutkimusjohtaja, 0400 637 255, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto,
Johanna Korpela, eläinlääkäri, 050 464 8834, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, 050 306 2374, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto