DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Osa suomalaista biotaloutta
Turkislannassa on suuria mahdollisuuksia merkittäväksi sivuelinkeinoksi.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

Lanta on arvotavaraa

Vaikka kotieläinseutujen pelloilla on usein liikaa fosforia ja typpeä, niin monilla viljanviljelyalueilla ravinteita puuttuu. Fosfori on ehtyvä luonnonvara, jota on turkiseläinten lannassa paljon enemmän kuin muiden tuotantoeläinten lannassa. Turkiselinkeino tuottaa fosforia noin 1,8 miljoonaa kiloa vuodessa.

Euroopan unioni on nostanut fosforin 20 kriittisen raaka-aineen listalle. EU:n alueen ainoat fosforivarat sijaitsevat Suomessa. Siksi EU ja turkiselinkeino panostavat ravinteiden kierrätykseen: käynnissä on useita lannan hyötykäyttöä parantavia tutkimus- ja kehityshankkeita.

Jepualla ravinteet ja energia kiertävät tehokkaasti. Paikallinen energiayhtiö tuottaa maatalousjätteistä biokaasua lämmitysenergiaksi ja kaasulla käyvien autojen tankkeihin. Sivutuotteena syntyy lannoitetta maan kuulujen, luonnonmukaisesti kasvatettujen tomaattien viljelyyn.

Kalajoella on kehitetty turkislannasta kasvualustoja, joissa riittää ravinteita koko kasvukaudelle. Ne sitovat myös hyvin vettä ja sopivat sen vuoksi erinomaisesti esimerkiksi kaupunkiviljelyyn, parvekkeille ja kattoterasseille.

Ladattavat materiaalit: 

Euroopan unionin ainoat fosforivarat sijaitsevat täällä meillä Suomessa. Siksi EU haluaa panostaa ravinteiden kierrätykseen.

Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus olla edelläkävijöitä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta