DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Turkiseläimen elinkaari
Turkiseläin on tuotantoeläin. Keväällä alkunsa saaneet pennut syntyvät alkukesästä. Lajista riippuen eläimet ovat 6-8 kuukauden ikäisiä, kun ne lopetetaan.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

Kevääseen ajoittuva turkiseläinten lisääntymisaika käynnistää tilan kiireisen ja suurta tarkkuutta vaativan tuotantokauden. Valtaosa ketuista siemennetään ja minkit paritetaan. Siemennys on herkkä ja vaativa työvaihe, jonka onnistumisella on suuri merkitys tilan tuotantokauden tulokseen.

Siemennyksen jälkeen tuottaja keskittyy huolehtimaan kantavien naaraiden hyvinvoinnista.

Pennut syntyvät turkiseläinlajista riippuen huhtikuun lopun ja juhannuksen välisenä aikana. Pikkupentuvaihe on iloista mutta vaativaa aikaa. Suuren pentueen imettäminen on emolle raskasta ja lämmin sää voi olla hellepäivinä tukala. Siksi tuottaja huolehtii varjotalon viilennyksestä ja varmistaa, että eläimet saavat jatkuvasti riittävästi puhdasta vettä juotavakseen.

Turkiseläimillä on joitakin lajille tyypillisiä sairauksia, joista jotkut voivat olla kohtalokkaita. Monia vastaan on onneksi kehitetty lääkkeitä ja rokotteita, joita käytetään tautitilanteen mukaan.

Turkiseläimet elävät suurimman osan elämästään lajitovereidensa ympäröiminä. Keväällä syntyneet pennut vierotetaan emostaan kun pennut alkavat kahden kuukauden ikäisinä syödä yksinomaan kiinteää rehua eikä emo enää imetä niitä. Vierotetut pennut kasvatetaan tyypillisesti pareittain.

Emot sijoitetaan erilleen vierotetuista pennuista yleensä omaan varjotaloon. Alustavaa siitoseläinvalintaa aletaan tehdä jo kesäkaudella, kun naaraiden pentutulos on selvillä.

Siitokseen valittuja yksilöitä lukuun ottamatta kaikki turkiseläimet lopetetaan kotitilalla nahkontaa varten. Niitä ei siis kuljeteta tilalta pois lopetettavaksi, ja näin eläimet välttyvät kuljetuksen aiheuttamalta stressiltä.

Eläimet lopettaa henkilö, joka on koulutettu tehtävään. Minkit lopetetaan hiilidioksidikaasulla tai hiilimonoksidilla, ketut ja suomensupit sähköllä. Kumpikin tapa on erittäin nopea, eläimelle kivuton ja stressitön. Molemmat lopetusmenetelmät on laissa määritelty. Lopetuslaitteisto on tarkistettava vuosittain sekä ennen nahkontakauden alkua, että sen aikana. Lisäksi tilalla on oltava nahkontakauden toimintasuunnitelma ja lopettamisesta ja laitteiden toiminnasta on pidettävä kirjanpitoa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta