TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:
WelFur täydentää suomalaista sertifikaattia
Vuoden 2017 alussa suomalaisen turkistalouden laatujärjestelmä laajeni, kun tuottajamaat Euroopassa ottivat käyttöön eläinten hyvinvointia mittaavan WelFur-järjestelmän. Sertifioitujen turkisten kysyntä ympäri maailmaa on vahvaa. Suomi on ollut edelläkävijämaana turkistilojen sertifioinnissa jo kymmenen vuoden ajan ja kehittänyt oman mittariston turkistilojen laadun mittaamiseen. Suomalaisen laatujärjestelmän jalanjäljissä seuraaminen on merkittävä edistysaskel eurooppalaiselle turkistuotannolle.
WelFur nojaa puolueettomaan tutkimukseen
WelFur tuo eurooppalaisille turkistiloille mittariston ja välineet seurata ja dokumentoida turkiseläimen hyvinvointia ja sen kehittämistä omilla tiloillaan. WelFur on kehitetty seitsemässä eurooppalaisessa yliopistossa tieteelliseksi mittaristoksi turkiseläinten hyvinvoinnille. Se perustuu tutkimustuloksiin, faktoihin ja mitattavissa oleviin asioihin. Protokollien peruslähtökohtana on ollut naudoille, sioille ja siipikarjalle kehitetty Welfare Quality -ohjelma.
”WelFur-ohjelman tavoitteena on parantaa turkiseläinten hyvinvointia turkistiloilla. Turkiseläinten hyvinvoinnista on myös paljon virheellisiä käsityksiä ihan päättäjätasolla saakka. WelFur auttaa omalta osalta oikaisemaan väärinkäsityksiä ja tuo läpinäkyvämpää tietoa turkisalasta myös kuluttajille”, kertoo Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura.
Suomalainen sertifikaatti suunnannäyttäjänä
WelFur täydentää suomalaista tilasertifikaattia, joka palvelee alaa myös jatkossa edunvalvonnan ja markkinoinnin keskeisenä työkaluna.
”WelFur-järjestelmän avulla voidaan varmistaa, että suomalainen sertifiointijärjestelmä on myös tulevaisuudessa maailman paras, joka vahvistaa oman tuotantomme etumatkaa markkinoilla. Se vastaa myös voimakkaaseen tarpeeseen osoittaa, että turkiseläimet voivat turkistiloilla hyvin”, Tiura summaa.
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA WELFUR-JÄRJESTELMÄSTÄ
1. Mikä WelFur on?
WelFur on puolueettomien hyvinvointitutkijoiden laatima mittaristo, jota käytetään tiloilla ketun ja minkin hyvinvoinnin arvioimiseen neljällä tärkeällä alueella: hyvä ruokinta, hyvä kasvatusympäristö, tarkoituksenmukainen käyttäytyminen ja hyvä terveys.
2. Miksi WelFuria tarvitaan, kun Suomessa on jo oma sertifiointi?
WelFur tukee ja täydentää Suomessa jo vuonna 2005 aloitettua tilasertifiointijärjestelmää, varsinkin eläinten hyvinvointiin liittyvissä kriteereissä.
3. Milloin ja missä laajuudessa järjestelmä otetaan käyttöön?
Järjestelmä on otettu vuoden 2017 alusta käyttöön kaikilla kettu- ja minkkitiloilla. Suomensupin Welfur-protokolla valmistui kesällä 2020.
4. Onko WelFur-järjestelmään osallistuminen pakollista?
Mikään eurooppalainen huutokauppatalo ei ota eurooppalaisia, WelFur-sertifioimattomia nahkoja myyntiin vuoden 2020 jälkeen. Suomi on tehnyt periaatteellisen päätöksen olla mukana WelFurissa jo vuosia sitten kun järjestelmää alettiin rakentaa Fur Europen johdolla.