Finland är ett världsledande produktionsland när det gäller långhåriga pälsprodukter. Pälsnäringen är ekonomiskt betydande för landet. Pälsskinn är en av Finlands viktigaste exportprodukter.
Pälsfarmning är en internationell näring. Förutom i Finland föds pälsdjur upp även i Kina och i många europeiska länder. Skinnmarknaden är världsomfattande och päls används överallt.
Pälsdjur fanns i Finland redan för ca 10.000 år och var bland de första däggdjuren i landet. Även som näring har pälsen långa traditioner hos oss, man har fött upp pälsdjur i mer än 100 år i landet.
Födan påverkar pälsdjurens välbefinnande, skinnets kvalitet och valpresultatet. Fodrets kvalitet, tillgänglighet och pris är kritiska framgångsfaktorer inom pälsproduktionen.
Pälsdjuret är ett produktionsdjur. Farmaren skapar förhållanden som främjar djurets välbefinnande, tillväxt och hälsa. Ett välmående djur är något farmaren kan vara stolt över.
I Finland gjordes försök med uppfödning av finnsjubb (Nyctereutes procyonoides) redan på 1940-talet, men en egentlig uppfödning kom igång först på 1970-talet.
Silverräven (Vulpes vulpes) är banbrytaren inom pälsvärlden: silverrävspälsarnas stora popularitet var i tiderna det som gav upphov till att pälsproduktionen inleddes.